Η προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Η προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ

έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την ΕΕ και την Αγγλία.

Η Εκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Τουρκία ''γεννά σε μας την επιθυμία να εργαστούμε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας'' δηλώνει ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα συμβεί καθώς το Δεκέμβριο λήγει η... προθεσμία της απόφασης της ΕΕ να παγώσουν οκτώ κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, ο κ. Μπράουν αναφέρεται σε θέματα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό.
Απαντώντας στην ερώτηση ''Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος του 2006 ελήφθη απόφαση για πάγωμα 8 κεφαλαίων εξαιτίας του ότι το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας δεν εφαρμόζεται για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Επιπρόσθετα αποφασίστηκε ώστε να μην κλείσουν τα κεφάλαια που ήδη έχουν ανοίξει. Στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία της απόφασης αυτής. Μπορεί μήπως να ανοίξουν τα κεφάλαια που έχουν παγώσει;'' ο κ. Μπράουν λέει ότι ''η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ανακοινώθηκε πριν από μερικούς μήνες, τον Οκτώβριο.
Η έκθεση αναφέρθηκε στο κουρδικό πρόβλημα στο οποίο καταβάλλετε μεγάλες προσπάθειες, στο γεγονός ότι αυξήσατε την ενεργειακή ασφάλεια για την ΕΕ, ενώ κατέδειξε τις προόδους που έχει σημειώσει η Τουρκία. Μπορούμε να συγχαρούμε την Τουρκία για την πραγματική πρόοδο που σημείωσε στους τομείς αυτούς. Στην έκθεση υπογραμμίστηκε βεβαίως ότι θα μπορούσαν να γίνουν πιο ραγδαίες μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η ισότητα μεταξύ των φύλων. Η Εκθεση Προόδου που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, γεννά σε μας την επιθυμία να εργαστούμε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share