Τα φαβορί για τη προεδρία της ΕΕ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Τα φαβορί για τη προεδρία της ΕΕ.

Την 19η Νοεμβρίου αναμένεται να επιλεγεί ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, Financial Times, η οποία επικαλείται το Σουηδό πρωθυπουργό Fredrik Reinfeldt.
Ο Reinfeldt, ο οποίος προΐσταται της διαδικασίας του διορισμού, είπε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ότι την...επόμενη Πέμπτη οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για να οριστικοποιήσουν την επιλογή τους σε γεύμα εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΕΕ -που θα έχει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση- είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι κάποιος εν ενεργεία ή πρώην επικεφαλής κυβέρνησης κράτους-μέλους, γράφουν οι Financial .Times.Στο μεταξύ, πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ της σουηδικής προεδρίας και των Ευρωπαίων ηγετών για την επιλογή του πρώτου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.Στα φαβορί για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα.
Ως τότε, ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ο οποίος συντονίζει τις διαπραγματεύσεις και έχει ήδη επικοινωνήσει με τους πολλούς ηγέτες, σχεδιάζει να έχει τελειώσει τις διαβουλεύσεις. Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η τελική απόφαση δεν θα εξαρτηθεί από τις απόψεις του γαλλο-γερμανικού άξονα.
Σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Ολλανδίας Χέρμαν Φαν Ρομπάι και Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε είναι φαβορί για τη θέση του προέδρου της Ε.Ε.
Χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επανέφερε το όνομα του Τόνι Μπλερ στο προσκήνιο, λέγοντας ότι είναι «ο μόνος υποψήφιος του Λονδίνου» για νέες κορυφαίες θέσεις και απορρίπτοντας έτσι την υπόθεση ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ μπορεί να επιδιώξει να τεθεί επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε.
Φαβορί για τη θέση αυτή πιστεύεται ότι είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα, την υποψηφιότητα του οποίου δήλωσε χθες ότι υποστηρίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ ακούγονται, επίσης τα ονόματα της Επιτρόπου Κάθριν Άστον και της πρώην Επιτρόπου και νυν υπουργού Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
«Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ουδέποτε ήταν υποψήφιος», δήλωσε ο Μπράουν. Ωστόσο το όνομα του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών είχε συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου στις εξωτερικές υποθέσεις. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «δεν είναι διαθέσιμος για τη θέση».
Ο Μπράουν δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου αν αυτή η «μη διαθεσιμότητα» αντανακλά τη φιλοδοξία του Μίλιμπαντ να γίνει μια μέρα αρχηγός του Εργατικού Κόμματος.
Bookmark and Share