Ερευνα για τις απόψεις των αξιωματικών των Eλληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τις σχέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ερευνα για τις απόψεις των αξιωματικών των Eλληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τις σχέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη έρευνα, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, στην οποία διερευνώνται οι απόψεις των αξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τις σχέσεις Ελλάδας-ΝΑΤΟ, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών.
Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του... περιοδικού Monthly Review από την εταιρεία πολιτικών και κοινωνικών ερευνών VPRC και έχει τίτλο: "Η στρατηγική του ΝΑΤΟ και οι σχέσεις του με την Ελλάδα". Στην έρευνα απάντησαν 829 αξιωματικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι και διενεργήθηκε το διάστημα Μαΐου - Σεπτεμβρίου 2009 στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και σε δύο νησιά του Αιγαίου.

Όπως τόνισαν κατά την παρουσίαση εκ μέρους του περιοδικού Monthly Review και της εταιρίας VPRC οι κύριοι Βαγγέλης Χωραφάς και Χριστόφορος Βερναδάκης, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται παρόμοια έρευνα σε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και τα βασικά συμπεράσματα είναι:

-Οι στρατιωτικοί είναι μια αρκετά συμπαγής ομάδα και οι διαφοροποιήσεις απόψεων που διαπιστώνονται δεν είναι τόσο μεγάλες.

-Οι κυρίαρχες τάσεις - απόψεις που υπάρχουν διαπερνούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και αυτό δείχνει ότι οι Ελληνες αξιωματικοί δεν είναι μια κλειστή κοινωνία.

-Η στάση τους έναντι του ΝΑΤΟ είναι περισσότερο πραγματιστική και λιγότερο ιδεολογική, καθώς θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μόνη της. Συνεπώς πρέπει να ανήκει σε κάποιο συνασπισμό. Επίσης, οι Ελληνες αξιωματικοί πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει περισσότερο την Τουρκία και ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση των δύο χωρών.

-Το 20% των Ελλήνων αξιωματικών τάσσονται υπέρ του ΝΑΤΟ και 15% κατά, για ιδεολογικούς λόγους. Για το 65% η προσέγγιση που κάνει είναι με βάση τον ευρωπαϊκό και εθνοκεντρικό προσανατολισμό που έχει η χώρα. Ο εθνοκεντρικός προσανατολισμός έχει σαφή ευρωπαϊκή τάση.

-Κυρίαρχη τάση ανάμεσα στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Ταυτόχρονα όμως θεωρούν ότι η ΕΕ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να παίξει ουσιαστικό ρόλο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον, εφόσον η ΕΕ καταφέρει να δημιουργήσει διεθνώς μια αυτόνομη στρατιωτική παρουσία.

-Οι στρατιωτικοί είναι επιφυλακτικοί στην ιδέα της δημιουργίας ενός παγκόσμιου ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα πιστεύουν ότι η Ελλάδα ως μικρή χώρα της Δύσης πρέπει να ανήκει σε έναν διεθνή οργανισμό.

Τέλος, επισημάνθηκε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι Ελληνες αξιωματικοί έδειξαν μια διάθεση να εκφράσουν τις απόψεις τους και ότι δεν είναι ένας γκετοποιημένος κλάδος, αλλά οι γενικές και συνολικές απόψεις του εναρμονίζονται με αυτές της υπόλοιπης κοινωνίας.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη από τις έξι που έχει σχεδιάσει το Monthly Review και φιλοδοξεί ότι θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την επόμενη διετία.(Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορείτε να τα βρείτε και στο ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, εδώ).
Bookmark and Share