Η Βουλγαρία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η Βουλγαρία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Tη δέσμευση ότι οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας θα συνεργαστούν με τη Διεθνή Εταιρία του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης παρέχοντας τα αναγκαία στοιχεία για την... εκπόνηση της περιβαλλοντικής μελέτης, καθώς και ότι σύντομα θα επιλυθεί το ζήτημα της συμμετοχής της βουλγαρικής πλευράς στο μετοχικό κεφάλαιο της Διεθνούς Εταιρίας, ανέλαβε χθες ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Traicho Traikov, κατά τη συνάντησή του με τον Eλληνα υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη. Αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς την κωλυσιεργία που εκδηλώνεται από βουλγαρικής πλευράς στην προώθηση του έργου, ο κ. Traikov διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης της εταιρίας θα επιλυθεί άμεσα, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα αναθέτει στο Yπουργείο Οικονομικών την αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η βουλγαρική πλευρά θα έπρεπε να έχει καταβάλει ως συμμετοχή στη Διεθνή Εταιρία του αγωγού περί τα 5 εκατ. ευρώ, πράγμα που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Ο κ. Traikov εξάλλου επισήμανε ότι εντός έξι μηνών θα ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη που θα θέσει το πλαίσιο σχετικά με την υλοποίηση του έργου, ενώ θα καταβληθεί, όπως είπε, κάθε προσπάθεια από τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας του για την παροχή στοιχείων για την ολοκλήρωση των μελετητικών εργασιών της Διεθνούς Εταιρίας.

Νωρίτερα ο κ. Μανιάτης είχε κάνει γνωστές στον κ. Traikov τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, αναφορικά με τις ασάφειες και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού. Επισήμανε, ιδιαίτερα, την ανάγκη εκπλήρωσης των συμβατικών οικονομικών υποχρεώσεων της βουλγαρικής πλευράς σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών και εργασιών, προκειμένου να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη του έργου.

Κατά τις συνομιλίες, εξετάστηκε και η πορεία προώθησης του Διασυνδετικού Αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής - Χάσκοβο (IGB), ο οποίος απέσπασε κοινοτική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της Ε.Ε (Recovery Plan), τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το αυστηρό χρονοδιάγραμμα προώθησης του έργου, που αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της χρηματοδότησης, αλλά και για την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της Διμερούς Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση των ενεργειακών θεμάτων. Η πρώτη συνάντηση της Διμερούς Ομάδας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ύστερα από εισήγηση του κ. Μανιάτη.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Traikov εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο Eλληνας υφυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευθέτηση των δυσχερειών, ενώ υπογράμμισε ότι ζητήματα ανάμεσα σε κράτη - μέλη της Ε.Ε θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο, συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη και όχι μέσω άλλων, μη δόκιμων επιλογών.εξπρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share