Τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα αναμένεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση την άποψή μας για τη ναυτοσύνη των προϊστορικών ανθρώπων και να αποδείξουν ότι οι άνθρωποι διέπλεαν τις θάλασσες πολύ παλαιότερα από ό,τι πιστεύαμε.
Η ανασκαφή κοντά στον Πλακιά Κρήτη έφερε στο φως λίθινα εργαλεία, τα οποία ενδέχεται να είναι και ηλικίας 700.000 ετών!
Οι προϊστορικοί άνθρωποι φαίνεται ότι ταξίδευαν στη θάλασσα πολύ παλαιότερα από ό,τι υποψιαζόμαστε.
Σε αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει κανείς μετά τις ανακαλύψεις των...δύο τελευταίων καλοκαιριών στην Κρήτη. Στο νησί βρέθηκαν λίθινα εργαλεία που -σύμφωνα με τους αρχαιολόγους- είναι τουλάχιστον 130.000 ετών και τα οποία θεωρούνται ισχυρή απόδειξη του παλαιότερου ταξιδιού στη Μεσόγειο, ενώ μας ωθούν να επανεξετάσουμε τη ναυτοσύνη των προϊστορικών πολιτισμών.
Η Κρήτη είναι νησί για περισσότερο από πέντε εκατομμύρια χρόνια, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που κατασκεύασαν τα εργαλεία έφθασαν εδώ με πλοία. Με βάση αυτή την υπόθεση, αρχαιολόγοι που είναι ειδικοί στη Λίθινη Εποχή υποστηρίζουν ότι η ιστορία των ταξιδιών στη Μεσόγειο είναι παλαιότερη από 100.000 έτη. Προηγούμενα ευρήματα είχαν αποδείξει ότι άνθρωποι είχαν φτάσει στην Κύπρο, σε ορισμένα άλλα νησιά της Ελλάδας και ίσως και στη Σαρδηνία πριν από 10.000 ή και 12.000 χρόνια. Το αρχαιότερο θαλάσσιο ταξίδι θεωρείται αυτό του Homo Sapiens στην Αυστραλία, το οποίο πιστεύεται ότι άρχισε πριν από 60.000 χρόνια. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις, κυρίως σκελετοί αλλά και άλλα αντικείμενα -στη νήσο Φλόρες στην Ινδονησία-, που φανερώνουν ότι αρχαιότερα ακόμη ανθρωποειδή διέπλευσαν τους ωκεανούς για να δημιουργήσουν οικοσυστήματα.
Ακόμη όμως πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι αρχαιολόγοι που βρήκαν τα εργαλεία στην Κρήτη παρατήρησαν ότι, με βάση τον τρόπο που είχαν κατασκευαστεί, τα μικρά τσεκούρια που βρέθηκαν εκεί μπορεί να είναι και 700.000 ετών.
Περισσότερα από 2.000 λίθινα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών τσεκουριών, βρέθηκαν στη νοτιοδυτική ακτή της Κρήτης, κοντά στον Πλακιά, από ομάδα αρχαιολόγων, της οποίας προΐστανται ο Τόμας Φ. Στράσερ και η Ελένη Παναγοπούλου. Η κ. Παναγοπούλου συνεργάζεται με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και ο κ. Στράσερ είναι καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Κολέγιο Providence στο Ρόουντ Αϊλαντ των ΗΠΑ. Το έργο των δύο καθηγητών συνέδραμαν Ελληνες και Αμερικανοί αρχαιολόγοι και γεωλόγοι.
Η ομάδα των επιστημόνων άρχισε την έρευνά της αναζητώντας πιο πρόσφατα αντικείμενα, ηλικίας 11.000 ετών, όπως λεπίδες και κεφαλές από βέλη τόξων και δοράτων, χαρακτηριστικά της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής Περιόδου. «Βρήκαμε πράγματι τέτοια αντικείμενα και κατόπιν βρήκαμε και τα μικρά τσεκούρια αξίνες», είπε σε συνέντευξή του ο δρ Στράσερ. «Και εντυπωσιαστήκαμε», πρόσθεσε ο δρ Ράνελς, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. «Διότι αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί». Ο Οφερ Μπαρ-Γιόσεφ, αυθεντία στη Λίθινη Εποχή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η σημασία των ευρημάτων θα εξαρτηθεί από τη χρονολόγηση του αρχαιολογικού τόπου όπου έγινε η ανασκαφή.Πηγή Καθημερινή.
Post Top Ad
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010
Home
Unlabelled
Aρχαιολογική ανακάλυψη 700.000 ετών(!) στην Κρήτη,αλλάζει τα δεδομένα.