Απορρίπτεται έως το 80% των αιτήσεων για δάνεια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Απορρίπτεται έως το 80% των αιτήσεων για δάνεια.

Σε άνοδο των επιτοκίων και περαιτέρω αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση νέων δανείων προχωρούν οι τράπεζες, καθώς το κλίμα στην οικονομία επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο.
Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι οι χορηγήσεις νέων δανείων θα αγγίξουν, μετά μια δεκαετία...αλματώδους αύξησης, για πρώτη φορά αρνητικό ρυθμό και τα υπόλοιπα θα σταθεροποιηθούν στα επίπεδα του 2009, όταν διαμορφώθηκαν στα 228 δισ. ευρώ.
Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, που μέχρι σήμερα άγγιζε κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, ακουμπά πλέον ευθέως και τους δημόσιους υπαλλήλους που παραδοσιακά αποτελούσαν την καλύτερη πελατεία του τραπεζικού συστήματος. Το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων φθάνει ακόμα και το 80% σε ορισμένες κατηγορίες δανείων, όπως την καταναλωτική πίστη, ενώ η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά έχει περιοριστεί στο μισό.

Αρκετές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε άνοδο των spreads στη στεγαστική πίστη, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν πλέον ακόμη και το 3,5%, ενώ μεσοσταθμικά τα spreads κινούνται κοντά στο 2,5%.

Οι χορηγήσεις συνδέονται πλέον με πρόσθετες εγγυήσεις, όπως η προσημείωση ακινήτου, ακόμα και για τους ενήμερους πελάτες, που ζητούν αναχρηματοδότηση υφιστάμενων οφειλών από καταναλωτικά δάνεια που δεν είναι σε καθυστέρηση.

Στα επιχειρηματικά δάνεια το spread φθάνει ακόμη και το 5%, ενώ ανοδική είναι και η τάση στα βασικά επιτόκια επιχειρήσεων, που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με το euribor.

Η αυστηρή πολιτική που υιοθετούν οι τράπεζες στις χρηματοδοτήσεις τους είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που φοβούνται ότι θα προκύψουν από το «πάγωμα» όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων αλλά και των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, για όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των νέων ρυθμίσεων.

Οι τράπεζες προετοιμάζονται για την εφαρμογή του νόμου, αλλά όπως σημειώνουν το ενδιαφέρον είναι προς το παρόν «περιορισμένο». Κύριο θέμα που έχει προκύψει είναι το κατά πόσο η δυνατότητα ρύθμισης ακουμπά εκτός από τα δάνεια και τους αλληλόχρεους λογαριασμούς, που είναι ο κύριος όγκος των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, δεν εμπίπτουν στη ρύθμιση. Οι επισφάλειες εκτιμάται ότι θα πιάσουν οροφή το 2010, αγγίζοντας το 15% παρά τις μεγάλες διαγραφές δανείων που θα υποχρεωθεί να κάνει το τραπεζικό σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share