Πάνω από «8» η είσοδος στα Πανεπιστήμια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Πάνω από «8» η είσοδος στα Πανεπιστήμια.

«Χαμηλώνει» ο πήχυς για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, καθώς το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας είναι όχι μόνον να καταργηθεί το βαθμολογικό όριο του «10», αλλά και να συναρτάται από τις επιδόσεις των πέντε πρώτων εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.
Ομως, σε...κάθε περίπτωση, η βάση δεν θα είναι χαμηλότερη από το 8. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον χρόνο εφαρμογής της νέας ρύθμισης αν και η πιθανότητα τα νέα όρια εισαγωγής να ισχύουν από φέτος, εμφανίζεται ασθενής.
Η κατάργηση της βαθμολογικής βάσης κρίνεται απαραίτητη από τη σημερινή ηγεσία του υπ. Παιδείας, αφού μετά την καθιέρωσή της δεν βελτιώθηκε το επίπεδο των εισακτέων. Ενδεικτικά, τόσο πριν όσο και μετά το 2006 το ποσοστό των υποψηφίων που δεν «έπιασαν» το 10 στις εξετάσεις κινείται μεταξύ 35%-40%. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», για τον γρίφο του νέου βαθμολογικού ορίου, που θα αντικαταστήσει τη βάση του 10, το πλέον ισχυρό σενάριο είναι το ακόλουθο:

- Κάθε τμήμα θα έχει διαφορετική βάση εισαγωγής, η οποία θα είναι στο 50% του μέσου όρου των βαθμών πρόσβασης των πέντε πρώτων εισακτέων του τμήματος. Για παράδειγμα, εάν ο μέσος όρος των βαθμών πρόσβασης των πέντε πρώτων είναι 18,4, το βαθμολογικό όριο θα είναι 9,2.

- Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει σε ένα μάθημα βαρύτητας, το οποίο θα το καθορίζει κάθε τμήμα, τουλάχιστον 10.

- Οριο ασφαλείας θα είναι το 8, έστω κι αν το 50% του μέσου όρου των βαθμών πρόσβασης των πέντε πρώτων εισακτέων του τμήματος είναι μικρότερος του 8.

Ενα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να διατηρηθεί η βάση εισαγωγής του 10, αλλά να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος προκήρυξης των κενών θέσεων σε περιφερειακά ΤΕΙ. Δηλαδή, τα ΤΕΙ με κενές θέσεις θα ζητούν από τους υποψηφίους, που δεν «έπιασαν» το 10 και που διαμένουν σε «γειτονικές» περιοχές, να καλύψουν τις κενές θέσεις.

3 σχόλια:

  1. Το πρώτο πανεπιστήμιο ιδρύθηκε στην Κωσταντινούπολη το 425 μ.Χ. Ας σταματήσει η κοροϊδία με το πρώτο πανεπιστήμιο στη Μπολόνια και το ραγιαδισμό μας.
    Η Αννούλα φτιάχνει πανεπιστημιακούς με απλούς διορισμούς. Αυτό γίνεται. Σαν τη μαντάμ Δραγώνα. Όλα τα άλλα είναι φούμαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν επιτρέπει τη λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων !”
    Ευτυχώς κι ελπίζω να παραμείνουμε. Γιατί είμαστε και η μόνη χώρα που δεν παίρνει πληρωμένα πτυχία. Εσείς ποιόν θα προτιμούσατε για υπάλληλο στην επιχείρησή σας; Έναν απόφοιτο του Μακεδονίας ή από ένα Ιταλικό ή Αγγλικό Πανεπιστήμιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. PREPEI NA EISAI PRAGMATIKA POLY VLAKAS PLEON GIA NA MH MPOREIS NA MPEIS SE PANEPISTHMIO.
    APORW ME OLA AYTA TA PAIDIA POY GEMIZOUN IDIWTIKA IEK,SXOLES,EKSWTERIKA KLP.
    IQ TEST EXOYN KANEI?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share