Ποια νέα μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Ποια νέα μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί.

Υπό τη σκιά των αμφισβητήσεων των κοινοτικών για την αποτελεσματικότητα και τη μονιμότητα των μέτρων περιστολής των δαπανών που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, τα... στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναζητούν πρόσθετη εξοικονόμηση πόρων για να κατευνάσουν τα πνεύματα στις Βρυξέλλες και να αποφύγουν το έσχατο σημείο που είναι η κατάργηση των δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

Θα αναπροσαρμοστεί ο ΦΠΑ είτε με αύξηση κατά δύο μονάδες των υφιστάμενων συντελεστών 9% και 19%, είτε με εσωτερικές μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή, είτε με καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 15%. Οποιο κι αν από τα παραπάνω σενάρια υιοθετηθεί, το βέβαιο είναι ότι θα πυροδοτήσει κύμα ανατιμήσεων σε όλα σχεδόν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα πλήξει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Θα αναπροσαρμοστούν τα τελη κυκλοφορίας των οχημάτων το 2011, με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους με βάση τις εκπομπές ρύπων, την παλαιότητα, τον κυβισμό και τις χιλιομετρικές αποστάσεις, η επιβολή φόρου πολυτελείας για την αγορά ακριβών αυτοκινήτων και η αύξηση του ποσού της έκτακτης εισφοράς για την κατοχή τους.

Θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, με ταυτόχρονη επέκταση του στο φυσικό αέριο.

Μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις στις αντικει­μενικές τιμές των ακινή­των, με στόχο να εξο­μοιω­θούν με τις εμπο­ρικές, να διευρυνθεί ο αριθμός των υπόχρεων στην καταβολή φόρου κατοχής και να εισρεύ­σουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Η εξομοίωση των αντικει­μενικών με τις αγοραίες τιμές θα γίνει είτε εφάπαξ είτε σταδιακά σε βάθος δύο ετών.

Το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας δεν θα υπολογί­ζεται πλέον με βάση τα τετραγω­νικά (σήμερα είναι μέχρι 200 τ.μ) αλλά με βάση την αξία του ακινήτου και πιθανότατα ο πήχης θα τεθεί στα 300.000 ευρώ. Επίσης εξετάζεται η έντα­ξη των οικοπέδων και αγροτε­μαχίων που βρίσκο­νται σε περιο­χές εκτός σχε­δίου πόλης ή οικισμού στον φό­ρο μεγά­λης ακίνητης περιουσίας.

1 σχόλιο:

  1. Δεν ξέρω εάν η τωρινή οικονομική κρίση είναι η αρχή του τέλους για τη μικρή μας μεσογειακή σοβιετία ή το τέλος της αρχής μίας πορείας για μια πραγματικά ισχυρή Ελλάδα αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι είμαστε ένας λαός που, εάν, κάποια στιγμή καταφέρουμε να αποκτήσουμε τη σωστή νοοτροπία, θα πάμε καλά.


    Έχοντας εργασθεί σχεδόν δεκαπέντε χρόνια σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όλοι οι Έλληνες που γνώρισα ήταν φιλόδοξοι, προκομένοι και μπροστάρηδες, το ακριβώς αντίθετο από τους ντόποιους Έλληνες, που είτε ψάχνουν να βολευτούν στο δημόσιο για να αράξουν από τα 30 τους είτε προσπαθούν να κάνουν μικροκομπινίτσες για να κάνουν αρπαχτές.


    Επειδή η στρεβλή κουλτούρα μας δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, θα αρχίσω να γίνομαι πιό αισιόδοξος μόλις αρχίσω να βλέπω την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση στη χώρα.
    Μέχρι τότε φοβάμαι ότι απλά θα συνεχίζουμε γκρινιάζουμε εναντίον μίας πραγματικότητας που δεν καταλαβαίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share