Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια.

Αύριο φθάνει στην Αθήνα.

Με συνάντηση που είχε, χθες, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στα Σκόπια.
Ο κ. Νίμιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι το...βασικό αντικείμενο της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι το θέμα του ονόματος.
«Από τη δική μου οπτική γωνία, το κύριο ζήτημα των συνομιλιών είναι το όνομα της χώρας, όπως αυτό αναφέρεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στην Ενδιάμεση Συμφωνία.
Όλα τα άλλα ζητήματα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι, μπορούν να θεωρηθούν ως δευτερεύοντα», δήλωσε ο κ. Νίμιτς.
Επανέλαβε ότι, στην περιοδεία του αυτή, σε Σκόπια και Αθήνα, δεν κομίζει συγκεκριμένη πρόταση και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ, διέκρινε εποικοδομητική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.«Πραγματοποίησα εντατικές συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας.
Διέκρινα ισχυρή επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα αυτό.
Ελπίζω ότι, βάσει των συνομιλιών στα Σκόπια και την Αθήνα θα μπορέσουμε να εντατικοποιήσουμε τη διαδικασία, η οποία είχε επιβραδυνθεί κατά τους τελευταίους μήνες και να δούμε, εάν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο βρίσκεται στη διεθνή ατζέντα επί πάρα πολύ μακρά περίοδο», είπε ο κ. Νίμιτς.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επανέλαβε ότι, τα δύο μέρη (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) έχουν διαφορετικές θέσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε πως χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

Ο κ. Νίμιτς θα έχει αύριο, Παρασκευή, συνομιλίες στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share