Με αλκοόλη από το... Πακιστάν παράγεται σχεδόν το σύνολο του «ελληνικού» ούζου, ενώ την ίδια ώρα τεράστιες ποσότητες οινοστάφυλων παραμένουν απούλητες στις αποθήκες των παραγωγών.
Αυτό υποστηρίζει η... Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), σύμφωνα με την οποία μεγάλο μέρος από το εισαγόμενο υλικό θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ελληνικό, όπως, για παράδειγμα, με κρητική σουλτανίνα.Την ίδια ώρα, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών θέτουν και πάλι θέμα να χρηματοδοτηθεί η απόσταξη των κρασιών, για να απελευθερωθεί η αγορά από μεγάλες ποσότητες κρασιών φετινής παραγωγής που δεν πρόκειται να πουληθούν.
Ήδη εκκρεμούν αιτήματα για απόσταξη 18.000 τόνων κρασιού μόνο από συνεταιριστικά οινοποιεία. Μάλιστα, η Ένωση Πεζών στην Κρήτη έχει ζητήσει απόσταξη για 3.000 τόνους κρασιού.
Σύμφωνα με τη συνεταιριστική οργάνωση, για την παραγωγή ούζου στη χώρα μας απαιτείται ποσότητα 12.000 τόνων άνυδρης αλκοόλης. Κι αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 150.000 -180.000 τόνους σταφύλια. Σε περίπτωση δηλαδή που χρησιμοποιηθούν ελληνικά σταφύλια, κυρίως κρητική σουλτανίνα, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ τότε θα αποσυμφορηθεί η αγορά. Έτσι, η τιμή λιανικής πώλησης του ούζου δεν θα υπερβεί τα 0,45 ευρώ ανά 0,70 λίτρα με μία μέση τιμή παραγωγού των σταφυλιών στα 0,16 ευρώ το κιλό.
Post Top Ad
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
Home
Unlabelled
Ελληνικό ούζο από το... Πακιστάν!