«Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι το ΔΝΤ».
Την άποψη ότι η λύση του ΔΝΤ θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα εκφράζουν απ’ τις στήλες των Financial Times οι Jean Pisani-Ferry και Andre Sapir, επικεφαλής του σημαίνοντος think tank των Βρυξελλών, Bruegel.
Η κρίση στην Ελλάδα... ζητά μόνιμο «φάρμακο». Η καλύτερη λύση θα ήταν να προσφύγει στο ΔΝΤ. Μία συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει σταθερό δανεισμό θα παρέχει χρηματοδοτική βοήθεια και δημοσιονομικά μέτρα που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με τους αρθρογράφους η ΕΕ και η Ευρωζώνη αντιδρούν σε δύο σημεία πάνω σ’ αυτό το θέμα: πρώτο θα ήταν σαν να παραδέχονται ότι είναι ανίκανες να διαχειριστούν εσωτερικά προβλήματα και ότι χρειάζονται βοήθεια απ’ την ‘Ουάσιγκτον’. Δεύτερον θα ήταν τρομερό πλήγμα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ΕΕ.
Εάν όμως απορριφθεί το ΔΝΤ, ποια θα μπορούσε να ήταν μία λύση εκ των έσω της ΕΕ; Εφόσον η χρηματοδότηση απ’ την ΕΕ εξαιρείται, τότε θα έπρεπε να έρθει απ’ τα μέλη της Ευρωζώνης. Υποθέτοντας ότι η Ελλάδα αναζητά το 5% με 10% του ΑΕΠ της, τότε οι χώρες θα έπρεπε να της χορηγήσουν περίπου 12 με 24 δις ευρώ, ή το 0,13%-0,16% του ΑΕΠ τους.
Εάν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης θα είχε στραφεί ήδη στο ΔΝΤ να διαπραγματευτεί μία συμφωνία, λαμβάνοντας χρηματοδοτική βοήθεια με αντάλλαγμα αξιόπιστα δημοσιονομικά μέτρα, όπως έκανε η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία. Μαζί με τη βοήθεια του ΔΝΤ, η Ελλάδα πληρούσε και τις προϋποθέσεις να λάβει βοήθεια και απ’ την ΕΕ.
Αλλά ως μέλος της Ευρωζώνης υπάρχουν δύο θέματα: πρώτον η Ελλάδα (και οι χρηματαγορές) έχουν μία ψευδή αίσθηση ανοσίας έναντι προβλημάτων χρεών. Δεύτερο, έχασε τα απαραίτητα προσόντα για μία βοήθεια απ’ την ΕΕ.
Οι αρθρογράφοι καταλήγουν πως μπορεί η βοήθεια απ’ το ΔΝΤ να έχει πολιτικό κόστος αλλά είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Post Top Ad
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010
Home
Unlabelled
Το...δημοσίευμα της ημέρας απ'τους Financial Times: