"αν και το ελληνικό «δράμα» δεν έχει μέχρι στιγμής επηρεάσει κατά πολύ τη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, οι αναλυτές ανησυχούν πως ένας δεύτερος γύρος τραπεζικών απωλειών θα μπορούσε να πλήξει τη χρηματοπιστωτική αγορά, ακριβώς στη στιγμή που αυτή προσπαθεί να ανασυνταχθεί.."
Mεταδίδει σήμερα το Reuters:
"Οι χιονοθύελλες που έπληξαν φέτος τις ΗΠΑ μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική τους ανάκαμψη. Οι οικονομικές δραστηριότητες που επιβραδύνθηκαν λόγω του εξαιρετικά επιβαρημένου αμερικανικού χειμώνα, μπορεί να κάνουν τους επενδυτές πιο διστακτικούς. Η επιβράδυνση αυτή μπορεί να....εξαπλωθεί και στην Ευρώπη, όπου οι φόβοι για τη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που έχουν σχέση με κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των ομολόγων, κρατούν το ευρώ υπό ασφυκτική πίεση. Οι όποιες ελπίδες αναμένονται από τη Κίνα, αν και οι αναλυτές πιστεύουν ότι η χώρα θα σφίξει περαιτέρω τα λουριά της πίστωσης. Ο βασικός δείκτης που θα πρέπει να παρακολουθείται είναι αυτός της απασχόλησης, που έχει άμεση σχέση με την κατανάλωση η οποία και τροφοδοτεί ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας.
Αν και το ελληνικό «δράμα» δεν έχει μέχρι στιγμής επηρεάσει κατά πολύ τη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, οι αναλυτές ανησυχούν πως ένας δεύτερος γύρος τραπεζικών απωλειών θα μπορούσε να πλήξει τη χρηματοπιστωτική αγορά, ακριβώς στη στιγμή που αυτή προσπαθεί να ανασυνταχθεί.
Η τραπεζική πίστωση σχεδόν παρέλυσε στα τέλη του 2008, αφού η Lehman Brothers πτώχευσε και η AIG χρειάστηκε τη κρατική στήριξη προκειμένου να επιβιώσει.
Εν όψει της σύσκεψης που έχει προγραμματίσει για τη Πέμπτη η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα προς τα προβληματικά γεωγραφικά σημεία, που δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ισπανία, η Ιρλανδία, και η Πορτογαλία. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί τη Παρασκευή με την Άγκελα Μέρκελ, εν μέσω ενδείξεων πως υπάρχουν έντονες διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Σύμφωνα με τον Christian Broad, οικονομολόγο της Barclays Capital, «Το θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης, η δομική ανελαστικότητα των οικονομιών, και η εστίαση της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας στο πληθωρισμό, θα επιτείνουν τις εσωτερικές εντάσεις και θα οδηγήσουν σε υποτίμηση της πραγματικής αξίας του ευρώ, καθώς και σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης». Αν όντως η ευρωπαϊκή ανάπτυξη κατεβάσει ταχύτητα, τότε η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να στραφεί προς ανατολάς, αν και η κινεζική ανάπτυξη φαίνεται και αυτή να μειώνει ταχύτητα. Με όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα εξωτερικών χρεών, οι ειδικοί προβλέπουν σοβαρή επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης. Η εύρεση νέων «ατμομηχανών» ανάπτυξης, θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο.
Reuters
Post Top Ad
Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομική ανάκαμψη.