Κομισιόν: και ξαφνικά...έπαινοι για την Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Κομισιόν: και ξαφνικά...έπαινοι για την Ελλάδα.

Σε πολύ καλό κλίμα για τις προοπτικές θετικής εξόδου από την κρίση που διανύει η Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες στο Στρασβούργο η εβδομαδιαία τακτική συνεδρίαση της Κομισιόν.
Ο εισηγητής επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, αναφερόμενος στο... ελληνικό πρόβλημα ενόψει της συζήτησης που θα γίνει τη προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στο Γιούρογκρουπ και στο ΕΚΟΦΙΝ , επαίνεσε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, θεωρώντας ο ίδιος ότι θα επαρκέσουν για τη μείωση των ελλειμμάτων εφέτος στο 8.7% του ΑΕΠ. Επίσης, είπε ότι από τις επαφές του στην Αθήνα έχει σχηματίσει την πεποίθηση πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη τώρα να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας της χώρας.
Ενδιαφέρον από την γενική ανταλλαγή εντυπώσεων και απόψεων εμφανίζει η διαπίστωση ότι οι περισσότεροι επίτροποι διαπιστώνουν ότι υπάρχει πλέον αναστροφή του κακού και απαισιόδοξου κλίματος εις βάρος της Ελλάδας και πως σ’ αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η στάση της Γαλλίας.
Για τα ελληνικά ελλείμματα και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα και η Ένωση απέναντι στις διεθνείς αγορές ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο δημοσίευσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν το ακόλουθο κείμενο-δήλωση::::
«Η Ελλάδα πήρε τα αναγκαία μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εφέτος. Αυτά τα μέτρα δείχνουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δυναμικά τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Ταυτόχρονα, εμείς κάνουμε ο τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουμε την δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη ως σύνολο. Η Κομισιόν πήρε ενεργό μέρος στη συνεργασία με τις χώρες μέλη της ευρωζώνης για το σχεδιασμό ενός μηχανισμού που η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τη σημερινή συνθήκη της Λισαβόνας ιδιαίτερα δε με τη ρήτρα(σ.σ. διάταξη) απαγόρευσης της διάσωσης (χωρών της ευρωζώνης) από τη χρεοκοπία. (Αυτός ο μηχανισμός) θα πρέπει να περιλαμβάνει και αυστηρή αιρεσιμότητα (σ.σ. αυστηρούς όρους).΄Η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο για συντονισμένη παροχή βοήθειας, η οποία θα πρέπει να έχει την υποστήριξη των κρατών μελών της ευρωζώνης.
Παράλληλα, η Κομισιόν ετοιμάζει μια ανακοίνωση για τον ενισχυμένο συντονισμό άσκησης της οικονομικής πολιτικής και την(δημοσιονομική) επιτήρηση της (κάθε) χώρας (που θα μπαίνει σ’ αυτό το σύστημα συντονισμού).»

Bookmark and Share