Ο ευρωπαϊκός φαύλος κύκλος και το ταξίδι στην Ουάσιγκτον . - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ο ευρωπαϊκός φαύλος κύκλος και το ταξίδι στην Ουάσιγκτον .

"ας μη γελιόμαστε,κάνεις τους δεν κόπτεται για την Ελλάδα,πολλοί δε, από αυτούς από τους οποίους περιμένουμε να μας στηρίξουν, μας εχθρεύονται ανοιχτά.
Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις ηθικής τάξης και το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται είναι δύσκολο να το επωμιστεί μόνο η Μέρκελ.."

Η ελληνική υπόθεση έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο τα μέτρα που λαμβάνονται καθ' υπαγόρευση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο καθιστούν την ευρωπαϊκή βοήθεια λιγότερο αναγκαία αλλά υποσκάπτουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ίσως θα ήταν ευκολότερη μια αναπτυξιακή ένεση κεφαλαίων για έργα από την ΕΕ παρά ένα δάνειο.
Απευθείας δάνεια ή παρεμβάσεις στις αγορές είναι μάλλον απίθανες.
Και αυτό διότι η αποτελεσματικότητά τους θα ήταν αμφίβολη: μόνο αιφνιδιαστικά θα μπορούσε να εκδηλωθεί μια έμπρακτη ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια. Και αυτό διότι οι...αγορές μπορούν πάντοτε να βρουν τρόπους να προεξοφλήσουν γεγονότα που γνωρίζουν. Αυτή είναι η λειτουργία τους. Αν δεν θες να πέσει το ευρώ και αγοράζεις ευρώ είναι σαν να πληροφορείς τις αγορές ότι υπάρχει πάντοτε αγοραστής σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο .

Άρα δεν μπορείς να ελέγξεις πολλά πράγματα. Αν οι ευρωπαίοι εταίροι μας ανακοινώσουν ότι αγοράζουν ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να προσδιορίσουν και το fair value. Οπότε θα όριζαν τιμές και η λειτουργία της αγοράς θα σταματούσε αφού ακόμα και μια ενδεχόμενη ανάκαμψη των ελληνικών τίτλων αργότερα θα υπονομευόταν.
Άρα η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε ένα φαύλο κύκλο όπου μόνον η επιδείνωση των όρων δανεισμού της θα μπορούσε θεωρητικά να πυροδοτήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Έτσι το ενδεχόμενο του ΔΝΤ είναι ανοιχτό και φαντάζει πλέον πιθανότερο από πότε. Άλλωστε ο Γ. Α. Παπανδρέου δεν επέλεξε τυχαία την σειρά των επισκέψεων του: Στην Ουάσιγκτον είναι ο τελευταίος σταθμός, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία και εκεί θα ζητηθεί βοήθεια αν η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί. Είναι σαφές.
Οι ευρωπαϊκές απειλές για έλεγχο στα trades των cds και στις short θέσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι απλώς ασπιρίνες. Δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει όμως η απροθυμία τους να βοηθήσουν: Αφενός βοήθεια θα έρθει, αν έρθει, μόνον εφόσον πάρουν φωτιά και άλλες χώρες του νότου. Η Βρετανία εξάλλου είναι επίσης έτοιμη να πιεστεί απλώς το Λονδίνο μπορεί να υποτιμήσει τη Λίρα.
Το παιχνίδι από εδώ και στο εξής θα χοντρύνει διότι ήρθε η ώρα να πληρωθούν τα πακέτα στήριξης των οικονομιών που εκπονήθηκαν στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009 και χρηματοδοτήθηκαν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Κάνεις δεν κόπτεται για την Ελλάδα , πολλοί δε, από αυτούς από τους οποίους περιμένουμε να μας στηρίξουν, μας εχθρεύονται ανοιχτά. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις ηθικής τάξης και το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται είναι δύσκολο να το επωμιστεί η Μέρκελ...












Ηλίας Μπέλλος


3 σχόλια:

  1. Θυμαμαι πριν δυο χρονια που ο Παπανδρεου ελεγε στον Καραμανλη στη Βουλη να μην ακολουθει τη πολιτικη της Γαλλιας γιατι ειναι λαθος.
    Κατα τα αλλα αναμενομενα οσα ειπε ο Σαρκοζυ.Η Γαλλια ΘΕΛΕΙ την αναθεωρηση της Συνθηκης του Μααστριχτ και τη δημιουργια μιας ευρωπιακης οικονομικης διακυβερνησης,πραγμα στο οποιο ειναι αντιθετη η Γερμανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν ανέκαθεν θεμελιώδεις διαφορές, θα μπορούσαμε να πούμε οτι αυτή την στιγμή η Γαλλία είναι ίσως ο μόνος σκόπελος που κάπως μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα, η Γερμανία ποτέ δεν απέρριψε μέσα της την επεκτατική νοοτροπία που έχει, αντιθέτως οι διαρκείς στρατιωτικές ήττες απλά ενίσχυσαν το πείσμα της, αλλά στριμωγμένη απο την παλιά της συμπεριφορά και γνωρίζοντας οτι η τρίτη μάλλον θα τους είναι και φαρμακερή, διάλεξαν άλλο τρόπο διείσδυσης για να μην μείνει εκτός παιχνιδιού και να ενισχύσεις τις μελλοντικές της επιδιώξεις.

    Δεν ξέρω φίλοι τι θα πείτε, αλλά εγώ βλέπω το προπολεμικό σκηνικό του ΒΠΠ να επαναλαμβάνεται ανατριχιαστικά σε όλα.

    Μήπως το 4ο Ραιχ απο αλλού το περιμέναμε όλα αυτά τα χρόνια, και τελικά απο αλλού θα μας έρθει;

    Γιατί θα μας έρθει, πιστεύει κανείς οτι με την ψυχρή λογική καθαρά, το μέλλον διαγράφεται ειρηνικό και ήσυχο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην περιμένετε Έλληνες του άλλους να σας ξελασπώσουν και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα. Κανείς δεν πρόκειται να το πράξει ‘για την ψυχή της μάνας του’.

    Και οι πολίτες στις χώρες του Βορρά έχουν βαρεθεί να δίνουν χρήματα στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Ειδικά στην Ελλάδα όπου υπάρχει σπατάλη πόρων και γενική χαλαρότητα (πχ χαμηλά όρια συνταξιοδότησης εν αντιθέσει με τη Γερμανία όπου ισχύουν τα 67 έτη).

    Οι Γερμανοί (κυρίως) είναι πολύ ενοχλημένοι που η Ελλάς εισήλθε στην Ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία και εν συνεχεία εξακολούθησε να μην προβαίνει σε ουσιώδεις αλλαγές/’μεταρυθμίσεις’.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share