Επιχειρηματικές ευκαιρίες και ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Επιχειρηματικές ευκαιρίες και ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια.

Οι Έλληνες φεύγουν...οι Ιταλοί έρχονται.

Το "τρένο" της βαλκανικής ανασυγκρότησης κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα, άλλοτε πρωτοπόρος στις πολιτικές, αλλά κυρίως τις επιχειρηματικές εξελίξεις σε όλες τις χώρες της περιοχής.
Μεγάλη βαλκανική κινητικότητα επιδεικνύει την τελευταία περίοδο η ιταλική επιχειρηματική κοινότητα, χαίροντας της στήριξης και ηγετικής καθοδήγησης του... δραστήριου υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Αν και οι ιταλικές εξαγωγές προς τα Βαλκάνια πέρυσι μειώθηκαν – εν μέσω οικονομικής κρίσης – κατά 22% (και οι εισαγωγές κατά 6%), η Ιταλία εργάζεται πυρετωδώς για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών προγεφυρωμάτων σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία Ιταλίας-Μαυροβουνίου για τη δημιουργία υποθαλάσσιας σύνδεσης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 1.000 MW – ένα έργο 700 εκατ. ευρώ – ή ακόμα και η σημερινή επίσκεψη του επικεφαλής της Lamborghini στην ίδια χώρα, στο πλαίσιο εξέτασης της δυνατότητας κατασκευής ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Την κατευθυνόμενη σύσφιξη των επιχειρηματικών δεσμών της Ιταλίας με τις βαλκανικές χώρες ενισχύουν ενέργειες όπως η δημιουργία ιταλικού προγράμματος παροχής δανείων 30 εκατ. ευρώ σε αλβανικές ΜΜΕ ή ο δανεισμός – με επιτόκιο 4,85% – 10 εκατ. ευρώ που παρείχε πρόσφατα στα Σκόπια το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών (70% για αγορά ιταλικού εξοπλισμού και τεχνολογίας και 30% για κεφάλαιο κίνησης).

Στην ίδια κατεύθυνση οδηγούν τα σχέδια της ιταλικής Seci Energia να κατασκευάσει 10 υδρο-ηλεκτρικούς σταθμούς στη Σερβία, η εξαγορά της Zastava από τη Fiat και πολλές άλλες αντίστοιχες ειδήσεις, που αφθονούν τον τελευταίο καιρό και δε δείχνουν να επηρεάζονται σημαντικά από την υφιστάμενη παγκόσμια κρίση.

Η ελληνική επιχειρηματική δραστηριοποίηση στα Βαλκάνια φαίνεται να φθίνει, χαίροντας μόνον κάποιας αποσπασματικής πολιτικής στήριξης, που όμως δεν καταφέρνει να μετουσιωθεί σε επιτυχημένες οικονομικές πρωτοβουλίες (π.χ. ΕΣΟΑΒ).

Κατά τη διάρκεια του 2008, η Σλοβενία προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) αξίας 1,24 δισ. ευρώ, η Ρουμανία 8,90 δισ. ευρώ, η Κροατία 2,93 δισ. ευρώ, η Βουλγαρία 6,16 δισ. ευρώ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη 690 εκατ. ευρώ, η Αλβανία 682 εκατ. ευρώ, η FYROM 413 εκατ. ευρώ, η Σερβία 2,04 δισ. ευρώ και το Μαυροβούνιο 669 εκατ. ευρώ. Στο πρόσφατο παρελθόν, σημαντικό μέρος της αξίας των ξένων επενδύσεων σε αυτές τις χώρες, συνιστούσαν ελληνικά κεφάλαια.

Κρίνοντας από τις μεγάλες επενδύσεις και τη συνεχιζόμενη δραστήρια κινητικότητα Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας στα Βαλκάνια, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες δε φαίνεται να έχουν εκλείψει, μόνον η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών ότι μπορούν να καταστούν εκμεταλλεύσιμες...Εμεα.

Bookmark and Share