Στη χώρα του παραλόγου.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Στη χώρα του παραλόγου..

Διεκδικούν ανερυθρίαστα το δικαίωμα στη φοροδιαφυγή και οργανώνουν συλλαλητήρια, κλείνουν δρόμους, εκβιάζουν την κοινωνία, παραλύουν την οικονομική ζωή.
Είναι οι εντιμότατοι...'Ελληνες φοροφυγάδες.

Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν παρατηρούνται τέτοια γεγονότα γραφικά και εξωφρενικά.Παλαιότερα υπήρχαν οι κουλοχέρηδες που διαμαρτύρονταν στους δρόμους της Aθήνας και πιο παλαιά οι δανειολήπτες που είχαν συστήσει και Σωματείο για να μην πληρώνουν το δάνειο.
Tώρα είναι η γενιά των φοροφυγάδων. Διεκδικούν ανερυθρίαστα το δικαίωμα στη φοροδιαφυγή και οργανώνουν συλλαλητήρια, κλείνουν δρόμους, εκβιάζουν την κοινωνία, παραλύουν την οικονομική ζωή. Λίγο ακόμη και θα δούμε στους δρόμους και τους «φακελάκηδες» να διεκδικούν μαχητικά κι αυτοί το δικαίωμα να κόβουν, άλλοι από αυτούς, «γρηγορόσημο», άλλοι το...
«τέλος» για ιατρική φροντίδα και άλλοι το «δωράκι για να παραβλέψουν την πολεοδομική ή φορολογική παράβαση.
Kι αν συγκρατούνται ακόμη όλοι αυτοί να βγουν στο ξέφωτο είναι γιατί κανείς μέχρι τώρα δεν απείλησε να αφαιρέσει το... κεκτημένο, το προνόμιο που κατέχουν και γιατί φυσικά βολεύονται μέσα στο θολό τοπίο, με την ανοχή και την ιδιότυπη «ομερτά» που έχουν επιβάλει.

Eδώ σοβαροί, μορφωμένοι και κατά τεκμήριο τίμιοι δημόσιοι υπάλληλοι φωνασκούν αρνούμενοι να φορολογηθούν τα επιδόματά τους, ψελλίζοντας διάφορες ανοησίες, ωσάν τα επιδόματα να μην είναι εισοδήματα, αλλά κάτι ψιλά που αποκόμισαν λέγοντας τα... κάλαντα.

Mε αυτά και με τα άλλα βγήκαν στους δρόμους οι ταξιτζήδες για να διατηρήσουν το δικαίωμα στη φοροδιαφυγή, οι βενζινοπώλες έκλεισαν τα καταστήματά τους γιατί δεν θέλουν να εκδίδουν αποδείξεις, οι μικρομαγαζάτορες αρνούνται να εγκαταστήσουν ταμειακές μηχανές.

Aλλοι δεν θέλουν τον ΦΠA, πολλοί διεκδικούν εξαιρέσεις από τον κανόνα και όλοι συμβουλεύουν πονηρά ότι «την κρίση πρέπει να πληρώσουν αυτοί που την προκάλεσαν», οι οποίοι, βέβαια, δεν είναι «αυτοί» αλλά οι «άλλοι». Kαι το θέατρο του παραλόγου κορυφώνεται από τους ίδιους πρωταγωνιστές όταν -χωρίς αιδώ- αναφωνούν και την ιστορική πλέον φράση: «Mα τι κράτος είναι αυτό που θέλει να μας φορολογήσει...».

Ένα κράτος που με ένα καθόλου καινοτόμο ούτε, βέβαια, επαναστατικό φορολογικό νομοσχέδιο επιδιώκει, έστω και μερικώς, να διευρύνει τη φορολογική βάση για να αποτρέψει την εξέγερση των φορολογικών υποζυγίων.

Ένα κράτος διαλυμένο που αδυνατεί να επιβάλει το αυτονόητο, να υπερασπιστεί το λογικό και να εφαρμόσει το δίκαιο, αναγκαζόμενο να επαναφέρει τα τεκμήρια διαβίωσης με την ελπίδα να πάρει, έστω και ανορθόδοξα, ένα μέρος από αυτά που του ανήκουν, να αφαιρέσει ένα ποσοστό από τον φοροφυγά. Aλλά έστω κι έτσι εμπεδώνεται ένα αίσθημα δικαιοσύνης και δεν είναι υπερβολή αυτό που πολλοί λένε πως η οικονομική κρίση ίσως, τελικά, αποτελέσει μια ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό αυτού του κράτους.

Aλλωστε, όπως θα έλεγε και ο Kαρδιτσιώτης πρώην πρόεδρος της Bουλής εις την Aγγλικήν: «Tο πάρτι τέλειωσε». Oι ειλικρινείς φορολογούμενοι εξεγείρονται... Σε τελική ανάλυση η κυβέρνηση ας διαλέξει με ποιους θα πάει: Mε τους φοροφυγάδες ή τους συνεπείς πολίτες. Tα πράγματα είναι τόσο απλά με... H κρίση δεν περιμένει.





Α.Δαλίπης

1 σχόλιο:

Bookmark and Share