Στο Διαδίκτυο ενδέχεται να αναρτώνται από του χρόνου οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών, προκειμένου κάθε πολίτης να μπορεί να βλέπει τις μεταβολές στα περιουσιακά τους στοιχεία.
Εφόσον συναινέσουν όλα τα κόμματα, το μέτρο αυτό θα...συμπεριληφθεί στον Κανονισμό της Βουλής, η τροποποίηση του οποίου θα απασχολήσει το Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Εξίσου σημαντική αναμένεται να είναι και η αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής για την ασυλία των εκπροσώπων του έθνους. Οι βουλευτές θα διατηρούν στο εξής την ασυλία τους μόνο για πράξεις που έχουν σχέση με την ακώλυτη άσκηση του λειτουργήματός τους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους πολίτες. Δεν θα μπορεί, για παράδειγμα, ένας βουλευτής να χτυπήσει με το αυτοκίνητό του έναν πεζό και να μη δικάζεται όσο καιρό εκλέγεται, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Με τον νέο Κανονισμό της Βουλής θα δημιουργηθεί επίσης Επιτροπή Ελέγχου των Εξοπλισμών, ώστε να εξετάζονται ενδελεχώς τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας. Συν τοις άλλοις, όλα τα νομοσχέδια θα πρέπει να συνοδεύονται από εκθέσεις επιπτώσεων στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, καθώς και από εκθέσεις αξιολόγησης των συμπερασμάτων της δημόσιας διαβούλευσης, στην οποία προηγουμένως θα έχουν τεθεί.
Κατά τ’ άλλα, αναβαθμίζεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μια και θα καθιερωθεί η υποχρέωση όλων να παρίστανται σε αυτή όταν καλούνται ως μάρτυρες.
Οσον αφορά την επονομαζόμενη «ώρα του πρωθυπουργού», όλοι όσοι έχουν καταθέσει ερώτηση θα έχουν το δικαίωμα να αναπτύξουν για δεκαπέντε λεπτά, προφορικά το θέμα για το οποίο θα καλούν τον πρόεδρο της κυβέρνησης να τους απαντήσει.
Τέλος, η επεξεργασία των νομοσχεδίων θα υπόκειται εφεξής σε διπλή ανάγνωση. Τουτέστιν, μετά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, θα χορηγείται ικανός χρόνος (δύο εβδομάδων) ώστε να δοθεί στον αρμόδιο υπουργό η ευκαιρία να εξετάσει προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Μετά από τις δύο εβδομάδες, προτού το νομοσχέδιο κατατεθεί στην Ολομέλεια, θα επανέρχεται με τις προτάσεις αυτές και πάλι στην αρμόδια επιτροπή.
Post Top Ad
Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
Home
Unlabelled
Στο ίντερνετ το "πόθεν έσχες" των βουλευτών;