Αυτό που διδάσκει η Ιστορία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Αυτό που διδάσκει η Ιστορία.

"..ας μην βιαστούν να σβήσουν την Ελλάδα από το χάρτη. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά.Αν οι διεθνείς αγορές δήθεν κρυολόγησαν με το «ελληνικό ζήτημα», η πιθανή εισαγωγή στην εντατική ενός πιο ισχυρού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιφέρει επιδημία..."

Τα spreads δείχνουν την πόρτα του ΔΝΤ. Η ευρωβοήθεια με την «τεχνική βοήθεια» του ΔΝΤ είναι η μόνη λύση για να αποφύγουμε αυτή την ώρα το χρεοστάσιο. Οι ξένοι Οίκοι, πάντως, δεν πείθονται ότι θα τα καταφέρουμε μέχρι τέλους και αντιμετωπίζουν την παροχή βοήθειας όπως η παράταση ζωής ενός κλινικά νεκρού ανθρώπου με την παροχή μηχανικής υποστήριξης.
Οι οικονομολόγοι αλλάζουν εύκολα άποψη και σε κάθε περίπτωση έχουν αποδειχτεί ανίκανοι να προβλέψουν το μέλλον. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος και είναι χαρακτηριστική η επιμονή τους να βλέπουν συνεχώς το ποτήρι μισοάδειο.
Δεν...
είναι εύκολα τα πράγματα. Γνωρίζουν όλοι ότι η αύξηση των φόρων δεν είναι η λύση στο πρόβλημα και ότι σύντομα θα αναγκαστούμε «υπό την πίεση του ΔΝΤ» να λάβουμε σκληρά μέτρα που θα έχουν κοινωνικές επιπτώσεις.

Παρ΄ όλα αυτά, ας μην βιαστούν να σβήσουν την Ελλάδα από το χάρτη. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Αν κάτι, λοιπόν, θα έπρεπε να τους ανησυχεί περισσότερο δεν είναι η Ελλάδα, όπου τα πράγματα έχουν πάρει με τον άλφα ή βήτα τρόπο τον δρόμο τους, αλλά η πιθανότητα να επέλθει το χάος από μία μεγαλύτερη χρεοκοπία. Αν οι διεθνείς αγορές δήθεν κρυολόγησαν με το «ελληνικό ζήτημα», η πιθανή εισαγωγή στην εντατική ενός πιο ισχυρού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιφέρει επιδημία...

Το μεγάλο ερώτημα που θα έπρεπε να απαντήσουν οι διεθνείς Οίκοι είναι το πώς τα κράτη, ανάμεσα σε αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Μεγάλη Βρετανία θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Το να κηρύξει στάση πληρωμών η Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά το να συμβεί κάτι τέτοιο με έναν από τους στυλοβάτες του καπιταλισμού, αυτό ξεπερνά τους εφιάλτες και των πιο απαισιόδοξων.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν καταλαβαίνουν ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Είναι έξυπνοι άνθρωποι με πολλά ντοκτορά και επιστημονικές διατριβές επί αυτών των αντικειμένων. Αυτό που μπορούμε να υποψιαστούμε είναι ότι αυτή τη στιγμή παίζεται ένα μεγάλο παιγνίδι με στόχο ακριβώς το να διασωθούν τα προσχήματα σε μία πιθανή διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα.

Χρειάζεται ένα άλλοθι για να μπορέσουν να συγκροτήσουν μία νέα Ε.Ε. με μέλη τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωζώνης. Θα πουν δηλαδή ότι για την διάλυση δεν έφταιγε ο τρόπος συγκρότησης της Ε.Ε., αλλά οι «απατεώνες οι Έλληνες και μερικοί ακόμη». Πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτόν θα διασώσουν ό,τι μπορούν περισσότερο. Ακόμη κι αυτό το σενάριο, όμως, δεν απαντά στο βασικό ερώτημα: Πως θα αποπληρωθούν τα τεράστια χρέη των χωρών.
Η Ιστορία, όμως, άλλα μας διδάσκει. Ότι οι κρίσεις αυτής της μορφής οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ακραίες καταστάσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και μέχρι τον πόλεμο..

Bookmark and Share