αλλά τα spreads μυρίζουν αναδιάρθρωση.
Οι αγορές συνεχίζουν να «παίζουν» την πτώχευση της Ελλάδας και την αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Αυτό δείχνει η εικόνα της αγοράς ομολόγων. Kαι δυστυχώς, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι όταν οι αγορές...αποφασίσουν να σπρώξουν την Ελλάδα προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, τελικά το καταφέρνουν.
Αν σε κάποιους λοιπόν, τα επίπεδα των spreads των 10-ετών ομολόγων που χθες κυμάνθηκαν γύρω από τις 660 μονάδες βάσης, προκαλούν ίλιγγο, τότε τι προκαλούν τα spreads των 2-ετών και των 3-ετών που είναι σχεδόν… διπλάσια;
Χθες το επιτόκιο στην 2ετία ξεπέρασε το 13% και το spread έσπασε το φράγμα των 1200 μβ, και η 3-ετία είδε ανάλογη απογείωση με το spread να κινείται λίγο κάτω από τις 1200 μβ και το κόστος δανεισμού στο 12,7%.
Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει πως οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους της σε ομόλογα και μάλιστα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, κ. Luis Costas, η εντονότερη εκτίναξη των spreads των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων ( μέχρι 3 έτη δηλαδή), σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η αγορά αποτιμά πλέον μία υψηλότερη πιθανότητα για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε οι απώλειες στις οποίες θα αναγκαστούν οι επενδυτές θα είναι μεγαλύτερες και από αυτές της αγοράς των CDS.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της DTCC (Depository Trust & Clearing Corporation - υπεύθυνη για τη συλλογή των παγκόσμιων δεδομένων για τις συναλλαγές στην αγορά ασφαλίστρων κινδύνου), η αξία των ελληνικών CDS που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, αγγίζει τα 9 δισ. δολάρια, ενώ αυτή των ελληνικών ομολόγων ξεπερνά τα 400 δισ. δολάρια!
Με άλλα λόγια, τα CDS δεν είναι ο καλύτερος δείκτης για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αντίθετα, οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα αποτελούν το καλύτερο βαρόμετρο για το πόσο ρίσκο εκτιμά η αγορά ότι υπάρχει γύρω από την Ελλάδα αυτή την στιγμή.
Όπως σημειώνει και ο διευθυντής της στρατηγικής της αγοράς ομολόγων της ING, κ. Padhraic Garvey, για να πέσουν τα ελληνικά spreads, θα πρέπει οι επενδυτές να αρχίσουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Ομως, αυτήν την στιγμή, κανένας επενδυτής δεν θέλει να τοποθετηθεί στην Ελλάδα, καθώς δεν «την πιστεύει». Ο κίνδυνος, παρά την απόφαση για βοήθεια, παραμένει, τόσο για τους βραχυπρόθεσμους όσο και για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Greylock Capital Management, κ. Hans Humes, εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της τότε, έστω και αν οι επενδυτές υποστούν απώλειες, θα καταφέρει να ηρεμήσει τις ανησυχίες στις αγορές.
Όπως άλλωστε σχολιάζουν και οι ειδικοί, το ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαψεύσει τα σενάρια για πτώχευση ή αναδιάρθρωση δεν σημαίνει και… κάτι! Το ίδιο έχουν κάνει και στο παρελθόν και άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η οποία τελικά το 2001-2002, έσκασε την βομβα στις αγορές, και κύρηξε στάση πληρωμών στα 100 δισ. δολάρια του χρέους της.
Post Top Ad
Τρίτη 27 Απριλίου 2010
Home
Unlabelled
H κυβέρνηση μπορεί να το αρνείται...