Υφεση 3% στην Ελλάδα το 2010 προβλέπει η Κομισιόν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Υφεση 3% στην Ελλάδα το 2010 προβλέπει η Κομισιόν

ΣYPPIKNΩΣH της ελληνικής οικονομίας κατά 3% εφέτος και κατά 0,5% το 2011 προβλέπει στην εαρινή έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρώντας σε αναβάθμιση των αρνητικών της προβλέψεων σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεσή της, όπου είχε τοποθετήσει τη συρρίκνωση στο 0,3% εφέτος και το 0,5% στο 2011.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι...
οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία αφορούν στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Κομισιόν έως τις 20 Απριλίου και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται τα νέα δεδομένα που έχουν δημοσιοποιηθεί ή εκτιμηθεί κυρίως από τους οικονομολόγους του ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Κομισιόν τοποθετεί το έλλειμμα για εφέτος στο 9,3% του ΑΕΠ και αναμένει διεύρυνσή του στο 9,9% του ΑΕΠ το 2011. Οπως σημειώνεται στην έκθεσή της για την Ελλάδα, η λήψη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής θα έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομία σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, αλλά η ορθή εφαρμογή τους θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς την οικονομία της χώρας, η οποία θα αρχίσει να εμφανίζει σημάδια καλύτερης πορείας στο β'Α εξάμηνο του 2011.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, οι οικονομολόγοι της Κομισιόν εκτιμούν πως θα φθάσει εφέτος στο 124,9% του ΑΕΠ και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 133,9% του ΑΕΠ το 2011. Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για την αγορά εργασίας, με δεδομένο ότι στην έκθεση αναμένεται ότι η ανεργία θα ενισχυθεί στο 11,8% εφέτος (από 9,5% που ήταν το 2009) και θα συνεχίσει να κινείται σε ανοδική πορεία και το 2011 φθάνοντας στο επίπεδο του 13,2%. Τάσεις ανόδου αναμένεται ότι θα υπάρξουν και στον πληθωρισμό, ο οποίος θα αγγίξει εντός του τρέχοντος έτους το επίπεδο του 3,1%, αλλά θα υποχωρήσει σημαντικά το 2011, φθάνοντας στο επίπεδο του 2,1%.
Στο ειδικό παράρτημα της έκθεσης που αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει την απόλυτη ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να διορθωθούν οι ανισορροπίες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Πραγματοποιείται εκτενής αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να υπάρξει μείωση ελλείμματος και χρέους, ενώ τονίζεται ότι τα στοιχεία για το 2009 έχουν αναθεωρηθεί και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «ήταν δυσμενέστερα απ'Α ό,τι είχαμε εκτιμήσει αρχικά», με δεδομένο ότι το έλλειμμα «ανέβηκε» στο 13,6% του ΑΕΠ πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share