Βραζιλία-Τουρκία διεκδικούν τη διεύρυνση σε 8 της Ομάδος των Έξι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Βραζιλία-Τουρκία διεκδικούν τη διεύρυνση σε 8 της Ομάδος των Έξι

Επιχειρούν να "εξαργυρώσουν" με διεθνή αναβάθμιση τη συμφωνία που επετεύχθει με το Ιράν...

Η Βραζιλία επιθυμεί να συμμετάσχει με την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις της Ομάδος των Έξι (5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας) για το θέμα του...ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δήλωσε από τη Μαδρίτη ένας σύμβουλος του Βραζιλιάνου προέδρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Θα ήταν "κανονικό και επιθυμητό" η Βραζιλία και η Τουρκία, που διαπραγματεύτηκαν τη Δευτέρα με την Τεχεράνη τη συμφωνία ανταλλαγής ιρανικού ουρανίου στην Τουρκία να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε στον Τύπο ο Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, σύμβουλος του Βραζιλιάνου προέδρου.

"Πιστέυω ότι θα ήταν κανονικό το λιγότερο ένα σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων να είναι ανοιχτές" σε αυτές τις δύο χώρες, δήλωσε ο σύμβουλος για εξωτερικές υποθέσεις του προέδρου Λούλα.

Επισημαίνεται ότι, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συναντηθούν σήμερα προκειμένου να καταλήξουν στην υιοθέτηση του προσχεδίου ψηφίσματος που θα περιέχει κυρώσεις κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με διπλωμάτες των δυτικών χωρών.

Το προσχέδιο ψηφίσματος έχει συμφωνηθεί από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία, ανέφεραν διπλωμάτες, χωρίς να αποκαλύψουν τα ονόματα τους, ενώ πρόσθεσαν ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα κεκλεισμένων των θυρών.
Bookmark and Share