Δύσκολες ώρες για την Ευρωζώνη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Δύσκολες ώρες για την Ευρωζώνη

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας υποχώρησε σήμερα το ευρώ, καθώς οι εξελίξεις και από τις δύο άκρες του Ατλαντικού ρίχνουν νέα σκιά αμφιβολιών στο...φιλόδοξο σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης, ενώ στο εκρηκτικό μείγμα έρχονται να προστεθούν και τα απογοητευτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα σχετικά με τον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία. Σε αυτό το φόντο συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των 27, ενώ κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup οι 16 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην εξέταση των προϋπολογισμών των κρατών μελών της ΕΕ από τις Βρυξέλλες πριν από την κατάθεσή τους στα εθνικά κοινοβούλια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί σχεδίου με στόχο την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου επί των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), παρά την αρνητική στάση της Βρετανίας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.


Ecofin: Τον Ιούλιο η πρώτη αξιολόγηση προόδου της χώρας

Την πορεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τα νομοθετικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος παρουσίασε στους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης ότι με τη νομοθέτηση των μέτρων που αφορούν στη μείωση των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου, καθώς και με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, επιτυγχάνεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, κατά 41,8%. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει λάβει παραπάνω μέτρα από όσα χρειάζεται για να μειώσει το έλλειμμά της το 2010 και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του προγράμματος που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση προόδου της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τον Ιούνιο θα επισκεφθούν την Αθήνα εκπρόσωποι της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τον Ιούλιο η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Στη συνέχεια, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, συντάσσοντας τις δικές τους εκθέσεις προόδου. Έπειτα τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Ιουλίου θα κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί, περί το φθινόπωρο, η δεύτερη δόση των δανείων, ύψους περίπου 9 δις. ευρώ. Ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και τρίτη δόση δανείου, ύψους άλλων 9 δις. ευρώ, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, τον Ιούνιο οι ελληνικές αρχές θα ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του σχέδιο δράσης, σχετικά με τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.


Ρεν: "Δύσκολα αλλά αναγκαία βήματα"

«Σημαντικά, δύσκολα αλλά αναγκαία βήματα» για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010 και το 2011, χαρακτήρισε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ειδικότερα, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με την Ισπανίδα υπουργό Ελενα Σαλγάδο και τον αρμόδιο για την εσωτερική αγορά επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ ο Ολι Ρεν ανέφερε ότι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι κυβερνήσεις των δύο μεσογειακών χωρών «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι συνολικότερη εκτίμηση θα πραγματοποιηθεί στο ECOFIN του Ioυνίου στο Λουξεμβούργο.

Η λήψη μέτρων, συνέχισε ο κοινοτικός επίτροπος, δεν είναι το ίδιο επείγουσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, καθώς ορισμένες οικονομίες έχουν μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής προσαρμογής, και πρόσθεσε ότι η σημερινή συζήτηση ήταν εποικοδομητική.

Παράλληλα, ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε ως «θετικό βήμα» τις σημερινές αποφάσεις για ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη διαβάθμιση των χωρών αναφορικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι αναλυτική σχετική συζήτηση είναι στην ημερήσια διάταξη του ECOFIN που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο Ολι Ρεν, είναι προφανές ότι πιο επείγουσα είναι η ανάγκη λήψης μέτρων στην Ελλάδα την Ισπανία και την Πορτογαλία.


Έκτακτη σύνοδος του Eurogroup

Σκληρές πιέσεις για επιπλέον μέτρα ασκούνται σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ θα υπάρξει και νέα έκτακτη σύνοδος του Eurogroup, την Παρασκευή. Υπέρ της επιβολής αυστηρών μέτρων λιτότητας όχι μόνον σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία αλλά και στη Γαλλία και τη Γερμανία, εμφανίζεται σε σημερινή της συνέντευξη, στην ισπανική εφημερίδα, El Pais, η Άγκελα Μέρκελ.

Την υποστήριξή του στο αμφιλεγόμενο σχέδιο που προβλέπει από το 2011 τον έλεγχο όλων των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κομισιόν προτού κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, είναι «ποιοτική», τόνισε ο Γιούνκερ, μιλώντας μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε πως «πιστεύουμε πως όλες οι αποφάσεις της Κομισιόν κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση».«Δεν τίθεται ζήτημα να καταφέρουμε κάποιο πλήγμα στην εξουσία που έχουν τα εθνικά κοινοβούλια στον προϋπολογισμό, αλλά θέλουμε οι υπουργοί Οικονομικών να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους» εκ των προτέρων για τις διαφορές στους προϋπολογισμούς, τόνισε.«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι τα εθνικά κοινοβούλια να μπορούν να λάβουν τις αποφάσεις τους γνωρίζοντας τα αίτια», γνωρίζοντας ποιες θα είναι οι συνέπειες των αποφάσεών τους στις άλλες χώρες, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup, σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου και του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκάλεσε η πρόταση του Βερολίνου να υπάρξει συνταγματική δέσμευση των χωρών της Ευρωζώνης για μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το 3%.

Τέλος, η κ. Μέρκελ, μέσα από τις σελίδες της El Pais, τονίζει ότι “το πακέτο διάσωσης έδειξε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να αντιδράσει όταν χρειαστεί”. “Η Κίνα υποστηρίζει την κοινή προσπάθεια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζιντάο. κατά τις συνομιλίες, που είχε με τον γερμανό ομόλογό του, Χορστ Κέλερ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο.


Συμφωνούν Σαρκοζί-Θαπατέρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκες Θαπατέρο συμφώνησαν σήμερα στο τέλος μιας περίπου ημίωρης συνάντησής τους στη Μαδρίτη ότι, "είναι αναγκαίο η ΕΕ να συνεργαστεί με τρόπο ενισχυμένο απέναντι στην οικονομική κρίση", όπως αποκάλυψε κατόπιν ισπανική επίσημη πηγή. Η συνάντηση αυτή έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Λατινικής Αμερικής-ΕΕ, που έγινε νωρίτερα σήμερα στην ισπανική πρωτεύουσα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να υιοθετήσουν μία σειρά πρόσθετων μέτρων στην κατεύθυνση κατευνασμού των ανησυχιών των επενδυτών στις πολύ νευρικές, εσχάτως, χρηματαγορές της Ευρώπης, στη σκιά της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, αλλά και της "αχαλίνωτης" δράσης στις χρηματαγορές των "αμοιβαίων κεφαλαίων αντι-στάθμισης κινδύνου", όπως σχολίασε περαιτέρω η ίδια ισπανική πηγή.

"Πρέπει να ενισχυθούμε όλοι στην ευρωζώνη, να συγκεκριμενοποιήσουμε την ιδέα και την έννοια της 'οικονομικής διακυβέρνησης', να ενισχυθούν τα μέτρα συντονισμού των πολιτικών των '27", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι δύο ηγέτες κρίνουν επίσης συνετό να "προσκληθεί να συμμετάσχει" η νέα βρετανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον στην ενιαία στρατηγική στην οικονομία, που προτείνει η ΕΕ, έστω κι αν το Λονδίνο δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη.

Προσκαλούν, τέλος, την "Ομάδα των 20" πλουσιότερων και ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στον πλανήτη, που συνέρχεται στις 26-27 Ιουνίου στο Τορόντο (Καναδάς) "να περιλάβουν τα σπουδαία οικονομικά ζητήματα σε εκκρεμότητα στη 'φιλόδοξη' ημερήσια διάταξη" της συνόδου κορυφής των.


Στη Μαδρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου


Στη Μαδρίτη για τις εργασίες της 6ης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επανέλαβε την απόφαση της Κυβέρνησης να μπει η χώρα σε διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά. Στόχος μας είναι η καθιέρωση ρυθμιστικού πλαισίου στις αγορές ώστε αυτές να υπηρετούν τους πολίτες, πρέπει να εξανθρωπίσουμε τις αγορές και να χτυπήσουμε τους κερδοσκόπους, επεσήμανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κουρφής ΕΕ – Λατινής Αμερικής – Καραϊβικής στη Μαδρίτη.

Περιέγραψε στους ξένους ηγέτες, όπως είπε σε δήλωσή του, το ελληνικό πρόγραμμα για την αναστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας, ώστε αυτή να γίνει βιώσιμη και παραγωγική.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη συνάντηση που είχε με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, Λούλα ντα Σίλβα, με τον οποίο όπως είπε, θα αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για μια νέα διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική. Προανήγγειλε μάλιστα ότι σε λίγες μέρες θα μεταβεί στη Βραζιλία.

Νωρίτερα, στην αναγκαιότητα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων με νέα εργαλεία, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, είπε ότι η ατζέντα του θα μπορούσε να διευρυνθεί, αλλά ο βασικός του ρόλος θα παραμείνει και θα αφορά στην ισορροπία χρεών και ελλειμμάτων.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μέρος της απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στο περιβάλλον, με τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί με τους Προέδρους της Παραγουάης, του Εκουαδόρ και της Κόστα Ρίκα.

Tο βράδυ της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η Ισπανική Προεδρία, είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με την Αγκελα Μέρκελ, τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Άνοδο της τάξης του 0,33% κατέγραφε προ ολίγου, το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 1639,95 μονάδες. Ανάλογη εικόνα και στην Ευρώπη. Στις 512,2 μονάδες βάσης το spread του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share