Τζ. Στίγκλιτς: Ίσως να ζούμε το τέλος του ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Τζ. Στίγκλιτς: Ίσως να ζούμε το τέλος του ευρώ

«Υπερβολικά σκληρά» τα μέτρα που επεβλήθησαν στην Ελλάδα

Απαισιόδοξος για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος εμφανίστηκε ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC 4, εκτίμησε ότι η...κρίση μπορεί να αποδειχτεί... θανατηφόρα για το ευρώ, αν η Ε.Ε. δεν επιλύσει θεμελιώδη θεσμικά προβλήματα. Προέβλεψε ότι η σκληρή λιτότητα που επεβλήθη στην Ελλάδα δεν θα εμποδίσουν την επέκταση της κρίσης.
"Οι προφανώς υπερβολικά σκληροί όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα θα είναι στην πραγματικότητα αντιπαραγωγικοί όσον αφορά το να εμποδίσουν μια διάχυση", είπε.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο διαπρεπής οικονομολόγος μπερδεύτηκε και αντί για "Ελλάδα", είπε "Ισπανία". Εξάλλου, σημείωσε πως το γεγονός ότι η Ε.Ε. δυσκολεύτηκε τόσο πολύ να βοηθήσει μια μικρή οικονομία, αποτελεί δυσοίωνο γεγονός για τις μεγαλύτερες χώρες.

Η ελπίδα ότι ο μηχανισμός στήριξης θα εκτονώσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις είναι αβάσιμη, πρόσθεσε. "Μπορεί να λειτουργήσει για κάποιο χρόνο, όμως μακροπρόθεσμα, όσο τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματα παραμένουν, οι κερδοσκόποι θα γνωρίζουν ότι παραμένουν και, στο βαθμό που οι αδυναμίες της Ευρώπης θα επιδεινώνονται, πιστεύω πως θα χαίρονται".

Όπως είπε, "είναι ίσως το τέλος του ευρώ"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share