Κατασχέσεις για οφειλές στο δημόσιο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Κατασχέσεις για οφειλές στο δημόσιο.

Καταργείται η προσωποκράτηση

Μια ακόμη ευκαιρία για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν συνολικά 32 δισ. ευρώ.
Από το συγκεκριμένο ποσό 8-10 δισ. ευρώ κρίνονται εισπράξιμα και πριν επιστρατευθούν λύσεις αναγκαστικής είσπραξης, όπως... κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν έως και το 80% των προσαυξήσεων, εφόσον σπεύσουν για ρύθμιση έως τις 31 Μαΐου.
Οπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, βεβαιωμένες οφειλές στις Εφορίες και τα τελωνεία, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των Εφοριών και οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 31 Δεκεμβρίου 2009, απαλλάσσονται από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό 80%, εφόσον εξοφληθούν εφάπαξ στο σύνολό τους έως τις 31 Μαΐου. Αν έως την ίδια ημερομηνία εξοφληθεί το ήμισυ της οφειλής, οι προσαυξήσεις μειώνονται κατά 60% και το υπόλοιπο ποσό ρυθμίζεται σε δόσεις.

Παράλληλα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας τους, ώστε να αποτρέπονται οι εκποιήσεις ακινήτων σε μη εύλογες αξίες και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές προς βλάβη των συμφερόντων τόσο του Δημοσίου όσο και των λοιπών δανειστών, καθώς και των οφειλετών.
Με τη νέα διάταξη καθιερώνεται η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος από την επιβολή της κατάσχεσης ή από τη μη διενέργεια του ορισθέντος πλειστηριασμού.
Εξάλλου με άλλη διάταξη καταργήθηκε το μέτρο της προσωπικής κράτησης για την είσπραξη βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ύστερα από τη δημοσίευση της 1/2010 απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκε ότι το μέτρο αυτό είναι ανίσχυρο και αντισυνταγματικό.
Bookmark and Share