Μετά την Ελλάδα και την Ισπανία και στην Πορτογαλία σκληρά μέτρα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Μετά την Ελλάδα και την Ισπανία και στην Πορτογαλία σκληρά μέτρα

Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις των μέτρων λιτότητας που θα λάβει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, τα λεγόμενα και «δημοσιονομικό σοκ», καθώς θα περιλαμβάνουν...αυξήσεις φόρων και μεγάλες περικοπές μισθών δημοσίου, με στόχο τη μείωση του υπέρογκου δημόσιου ελλείμματος.
«Αυξήσεις σε όλους του φόρους», ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Diario de Noticias.
Τα μέτρα της Πορτογαλίας ανακοινώνονται μία μόλις μέρα μετά τα παρόμοια μέτρα που έλαβε η Ισπανία, καθώς και οι δύο χώρες - όπως και η Ελλάδα - αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και καταφεύγουν σε παρόμοιες λύσεις.
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ζοζέ Σόκρατες.
«Οι Πορτογάλοι θα χάσουν 1,5% του μηνιαίου μισθού τους για να μειωθεί το έλλειμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ημερήσια Publico.
Κατά τις πληροφορίες, από τα σκληρά μέτρα εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν οι χαμηλόμισθοι. Όσο για το ΦΠΑ, λέγεται ότι θα αυξηθεί στο κατά 1 μονάδα, στο 21%, ενώ υψηλότερο φόρο επί των κερδών θα κληθούν να πληρώσουν τράπεζες και επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από το ρεκόρ του 9,4%, στο 7,3% φέτος και στο 5,1 το 2011.
Το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται στο 76,6% του ΑΕΠ και προβλέπεται ότι θα διογκωθεί στο 86% το 2010, για να μειωθεί το 2011 κάτω από το 60% που επιβάλλει η Ε.Ε.
Σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι οι αναλυτές και οι αγορές δεν θεωρούν ότι η Πορτογαλία κινδυνεύει με αθέτηση πληρωμών.
Bookmark and Share