Στις δύο κρίσιμες μεταβολές που αναδιαμορφώνουν την εικόνα του κόσμου αναφέρθηκε πριν λίγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με τίτλο:
"Ο κόσμος και η Ελλάδα του 2030" που οργανώνει το...Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου την 20ή επέτειο από την ίδρυσή του.
"Νέα έθνη προέκυψαν, αφενός από την πολυδιάσπαση κρατών-μαμούθ και αφετέρου από την ανάγκη εξυπηρέτησης της επιθυμίας των ανθρώπων να υπερασπιστούν τον τρόπο ζωής τους" σημείωσε ο κ. Πάγκαλος και τόνισε ότι η τάση αυτή θα πολλαπλασιαστεί στο μέλλον.
Η δεύτερη μεταβολή έχει να κάνει με την οικονομική κρίση. "Ζούμε στην εποχή που γνωρίζουμε το φαινόμενο της κερδοσκοπίας, την οποία οι Βρετανοί έχουν την αυταπάτη ότι θα ελέγξουν επειδή εδρεύει στο Σίτι" παρατήρησε ο ομιλητής και σημείωσε ότι "αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πόσα κεφάλαια διακινούνται και πώς αυτά συντονίζονται". Επεσήμανε επίσης ότι το πρόβλημα που ζήσαμε στην Ελλάδα - όπου "κάθε φορά που εξαγγέλλαμε ένα μέτρο δεχόμασταν νέα επίθεση κερδοσκόπων" - θα είχε διαφορετικές επιπτώσεις, αν συνέβαινε λ.χ. στην Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ, "όπου θα προκαλούσε σεισμό πολλών Ρίχτερ και ισχυρά τσουνάμια" σημείωσε.
Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε τέλος στο Σύμφωνο Σταθερότητος, το οποίο είχε ήδη διαπιστωθεί ότι "δεν ήταν εφαρμόσιμο" για να επισημάνει ότι στη διαδικασία αναθεώρησής του, ο ίδιος υποστηρίζει τη θέσπιση κυρώσεων "ως πολιτικό μέτρο, με την έννοια ότι θα πρέπει οι πολίτες και οι χώρες να έχουν επίγνωση των συνεπειών των πράξεών τους".