Ναι ή όχι στη διαπόμπευση των φοροφυγάδων; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ναι ή όχι στη διαπόμπευση των φοροφυγάδων;

Ουδείς αναμάρτητος σε αυτή τη χώρα και το πρώτο ερώτημα είναι που πρέπει να μπει η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των «ολίγον» αμαρτωλών και των «βαριά» αμαρτωλών, ώστε οι πρώτοι να δικαιούνται να ασκούν κριτική επί των δευτέρων για τη συμπεριφορά τους.

Το δεύτερο ερώτημα είναι από ποιο σημείο και πέρα το κράτος έχει (αν έχει) δικαίωμα να κρεμάει στο τσιγκέλι και να διαπομπεύει κάποιους που τους θεωρεί «βαριά» αμαρτωλούς.
Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι απλή. Κανείς δεν... ξέρει που ακριβώς πρέπει να μπει η συγκεκριμένη διαχωριστική γραμμή και εξαρτάται από το πόσο αθώος ή πόσο ένοχος αισθάνεται ο καθένας πριν αρχίσει να λιθοβολεί άλλους.
Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα σηκώνει μπόλικη συζήτηση ...

Κατ΄ αρχήν, είναι γνωστό και αναμφισβήτητο ότι γενικά στις τάξεις των γιατρών, αλλά και πολλών άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, η φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη.
Η διαφορά με τους γιατρούς είναι ότι αρκετοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα εύποροι άνθρωποι, αλλά το αν οι συγκεκριμένοι που διαπομπεύθηκαν το άξιζαν ή όχι, ή αν είναι ένοχοι ή αθώοι, το κρίνει προς το παρόν η εκτελεστική εξουσία και τελικά πιθανώς να το κρίνει η δικαστική εξουσία. Όμως, εφόσον είναι ένοχοι, όπως τους κρίνει σήμερα η διοίκηση, τότε πρέπει για παραδειγματισμό να πληρώσουν με κάποιο τρόπο, πέρα από τα πρόστιμα και την πληρωμή των φόρων που απέκρυψαν.
Είναι λάθος το επιχείρημα « σιγά μην είναι αυτό το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας » που προβάλλει στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα ένας συνδικαλιστής των γιατρών. Γιατί είναι και αυτό! Αρκεί βέβαια οι άνθρωποι να έκαναν πραγματικά φοροδιαφυγή, εκτεταμένη και συστηματική.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή έχει συντελέσει ιδιαίτερα στο βρεθούμε στο σημερινό χάλι μας. Ως αδίκημα, ιδιαίτερα από εύπορους και μορφωμένους πολίτες, δείχνει έλλειψη κοινωνικής ευθύνης. Επί τέλους, το ελληνικό κράτος δεν είναι κάτι άϋλο και ξένο για τους έλληνες πολίτες, ούτε και ένα χρηματοκιβώτιο προς λήστευση από όποιον μπορεί ή από όποιον το τολμά.
Αντίθετα, οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν στο κράτος μέσω της φορολογίας, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, ώστε εκείνο με τη σειρά του να προσφέρει ασφάλεια, πρόνοια και διάφορες άλλες υπηρεσίες στους πολίτες του. Και μην αρχίσουμε ότι δεν πληρώνουμε φόρους γιατί το κράτος είναι διεφθαρμένο, σπάταλο και δεν προσφέρει τις υπηρεσίες που πρέπει στους πολίτες του, γιατί τότε πάμε στο «αν η κότα γέννησε το αυγό, ή το αυγό την κότα». Και στο κάτω-κάτω της γραφής, το κράτος το απαρτίζουμε και το στελεχώνουμε εμείς και γι αυτό ίσως έχουμε το κράτος που μας αξίζει.

Με αυτή την έννοια, τείνω να ταχθώ υπέρ της διαπόμπευσης των φοροφυγάδων μεγάλης έκτασης.
Ειδικά οι εύποροι και υψηλής παιδείας πολίτες πρέπει να δίνουν το παράδειγμα.
Όπως κάνουν οι αντίστοιχοί τους πολίτες της Αγγλίας, της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έστελναν τα παιδιά τους στην πρώτη γραμμή του πολέμου και είχαν πολλά θύματα. Εμείς δεν τους ζητάμε το ίδιο, να πληρώνουν τους φόρους που αναλογούν θέλουμε και όχι να φοροδιαφεύγουν σε βαθμό αναίσχυντο.
Ωστόσο, μαζί με αυτούς, το δίκαιο είναι να διαπομπευθούν και εκείνοι που έχουν πισίνες και προσπαθούν να τις κρύψουν τώρα (υπάρχουν και σχετικές διαφημίσεις) βάζοντας τεντόπανα και άλλα μέσα παραλλαγής για να μη φαίνονται από ψηλά. Και οι άλλοι που κάνουν by pass στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση για να μην γράφουν τα ρολόγια της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ το νερό και το ηλεκτρικό που ξοδεύουν για τους κήπους, τις πισίνες και τα μαγαζιά τους.
Γιατί γίνονται και τέτοια!
Αγ.Στάγκος.

















reporter
Bookmark and Share