Οι γερμανικές τράπεζες κρύβουν την έκθεσή τους για την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Οι γερμανικές τράπεζες κρύβουν την έκθεσή τους για την Ελλάδα

Υποψίες για πονταρίσματα στη χρεοκοπία της..

Αν και πάρα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ανακοινώσει επισήμως την έκθεσή τους στον ευρωπαϊκό Νότο, υπάρχει ακόμη μεγάλος βαθμός αμφιβολίας στην αγορά, κυρίως...λόγω των ανανεωμένων ανησυχιών για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. Όπως τονίζουν οι τραπεζικοί αναλυτές της RBC Capital Μarkets, Ηank Calenti και Alastair Whitfield, υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό πάνω από την έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν, είναι πεπεισμένοι πως οι γερμανικές τράπεζες κρύβουν μεγάλο ποσοστό της έκθεσής τους στην χώρα μας. Και η έλλειψη αυτής της πληροφόρησης είναι η αιτία που υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει ισχυρή πίεση στην αγορά χρήματος (το spread στο Libor-OIS, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του τριμηνιαίου Libor του δολαρίου και του δείκτη Overnight Swap, έχει εκτιναχθεί μέσα σε έναν μήνα από τις 90 μβ στις 230μβ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS, της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, οι γερμανικές τράπεζες στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2009 είχαν 45 δισ. ευρώ έκθεση στην Ελλάδα.

Οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες όμως, οι οποίες αποτελούν πάνω του 60% του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, μέχρι σήμερα, έχουν ανακοινώσει επισήμως μόνο το 25% της συνολικής τους έκθεσης στην Ελλάδα, όπως υπολογίζουν οι αναλυτές της RBC. Όπως αναφέρουν, καθώς οι μικρές γερμανικές τράπεζες δεν έχουν καμία έκθεση στη χώρα μας, αναρωτιούνται οι αναλυτές που είναι το υπόλοιπο 75% , δηλαδή τα 34 δισ. ευρώ της έκθεσης της Γερμανίας στη χώρα μας.
Όπως τονίζουν, οι ίδιοι πιστεύουν πως κάποιες γερμανικές τράπεζες έχουν κρύψει τις λεπτομέρειες της έκθεσής τους στην Ελλάδα και ο λόγος είναι το τεράστιο hedging που έχουν κάνει μέσω της αγοράς των CDS.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, εάν η Ελλάδα καταλήξει να προχωρήσει σε εθελοντικής αναδιάρθρωση του χρέους της, τότε τα συμβόλαια των CDS δεν θα «πληρώσουν». Έτσι, οι γερμανικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σημαντικό κίνδυνο στην κερδοφορία τους, καθώς θα πρέπει να καταγράψουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα καθώς και την αξία των συμβολαίων στην αγορά των CDS.
Bookmark and Share