Την ευκαιρία μιας ολόκληρης ζωής σε όσους έχουν λεφτά για να επενδύσουν σε μετοχές υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές ότι θα προσφέρει στους επόμενους μήνες η οικονομική δυσπραγία της χώρας και η θηριώδης απαξίωση του Χρηματιστηρίου.
Σε καιρούς που θεωρείται το λιγότερο πρόκληση για τον άνεργο, τον συνταξιούχο και τον μισθωτό να μιλά κανείς για χρηματιστηριακά κέρδη, έχουν πληθύνει τα όνειρα για περισσότερα κότερα και βίλες από όσους η κρίση δεν τους αγγίζει.
Η ιστορία, όμως, των χωρών που βρέθηκαν σε ανάλογα δεινή θέση με την Ελλάδα έχει δείξει ότι..ότι αμέσως μετά την κορύφωση της κρίσης και πάντα πριν από το δραματικότερο σημείο των εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, οι χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκινούσαν μια πρωτοφανούς έντασης ανοδική κίνηση.
Οι χρηματιστηριακοί σύμβουλοι λένε, πάντως, ότι τα δύσκολα για τη Σοφοκλέους είναι ακόμη μπροστά και εκτιμούν ότι η πτώση του Γενικού Δείκτη θα έχει συνέχεια προς νέα χαμηλά δεκαετίας (χαμηλότερα από αυτά του 2003).
Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζονται και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, που συνεχίζουν να ξεφορτώνονται ακόμη και σήμερα όσο όσο τις μετοχές τους στην Ελλάδα.
Μόνο στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2010 οι εκροές από ξένα χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Αύγουστο του 2007, όταν εκδηλώθηκαν τα πρώτα κύματα ρευστοποιήσεων ξένων επενδυτών στο Χ.Α., οι εκροές ξεπερνούν πλέον τα 7,5 δισ. ευρώ.
Post Top Ad
Σάββατο 15 Μαΐου 2010
Home
Unlabelled
Ελληνικό χρηματιστήριο: προς τα πάνω ή προς τα κάτω;