Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής στη Σύνοδο των 20 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής στη Σύνοδο των 20

Το ...χάσμα του Ατλαντικού.

Στο Τορόντο του Καναδά βρίσκονται συγκεντρωμένοι αυτό το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20), κεντρικοί τραπεζίτες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, προκειμένου να...συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που ταλανίζει τα ανεπτυγμένα κυρίως κράτη. Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, καθώς η Ουάσιγκτον προκρίνει ως λύση την υιοθέτηση επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών, ενώ οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επιμένουν στον περιορισμό των ελλειμμάτων.

Προσερχόμενος στο Τορόντο, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές χάραξης κοινής πορείας. Ο ίδιος άλλωστε, ανέκρουσε πρύμνα σε σχέση με την σχετικώς «χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του, Γκόρντον Μπράουν και παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή των Κοινοτήτων, έναν από τους πλέον σκληρούς προϋπολογισμούς λιτότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Βερολίνο, το οποίο υπολογίζει σε περικοπές δεκάδων δισεκατομμυρίων τα επόμενα έξι χρόνια, καθώς σύμφωνα με Συνταγματική ρύθμιση, θα απαγορεύονται οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί στη χώρα από το 2016 και έπειτα. Μέτρα σκληρής λιτότητας έχουν ληφθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη – και χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τη χώρα μας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρεωνόμαστε άλλο στο μέλλον».

Εντούτοις, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, δεν έκρυψε τη διαφωνία του με τις περιοριστικές πολιτικές που ακολουθούντα στην ήπειρό μας. Μιλώντας στο Βρετανικό δίκτυο BBC, ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε ότι προτεραιότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και δευτερευόντως ο περιορισμός των ελλειμμάτων. «Ο κόσμος δεν μπορεί πια να στηρίζεται αποκλειστικά στην Αμερική, όπως στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Γκάιτνερ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε στείλει επιστολή στους ηγέτες των G20, την προηγούμενη εβδομάδα, προειδοποιώντας τους ότι θα είναι επικίνδυνο να περικόψουν τα ελλείμματα πολύ γρήγορα.

Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον φοβάται ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα πέσουν εκ νέου σε ύφεση μετά από ένα σύντομο διάλειμμα ανάπτυξης (double dip). Η Ε.Ε. όμως απάντησε, δια του διοικητή της Ε.Κ.Τ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι η άποψη πως ο περιορισμός των ελλειμμάτων οδηγεί τις οικονομίες σε ύφεση είναι εσφαλμένος, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, υπογράμμισε ότι η μείωση των κρατικών χρεών θα θέσει τις βάσεις για υγιή ανάπτυξη στο μέλλον.

Με αυτά τα δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να οδηγηθεί η Σύνοδος σε ναυάγιο, αν και δεν αποκλείεται να καταλήξουν οι συμμετέχοντες σε μία μέση λύση.
Από την άλλη, κοινό έδαφος διαπιστώνεται στο θέμα της εποπτείας των αγορών, όπου ΗΠΑ και Ε.Ε προχωρούν σε παράλληλες κινήσεις για την ενίσχυση των σχετικών μηχανισμών.
Bookmark and Share