Στο 20% έχει φτάσει η πτώση στις τιμές των ακινήτων λόγω κρίσης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Στο 20% έχει φτάσει η πτώση στις τιμές των ακινήτων λόγω κρίσης

ΣTO πλαίσιο ενός δυναμικά εξελισσόμενου επιχειρηματικού γίγνεσθαι η κτηματαγορά κλυδωνίζεται, επηρεασμένη τόσο από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όσο και από...τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες. Η πτώση τιμών κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 10% - 20% και πλήττει εξίσου εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, με εξαίρεση πάντως τα ακίνητα premium περιοχών όπου η μείωση της ζητούμενης αξίας είναι μικρή. Ελάχιστες ευκαιρίες αναδύονται για όσους διαθέτουν μετρητά. Η ζυγαριά της διαπραγμάτευσης μεταξύ του δυνητικού αγοραστή και του ιδιοκτήτη «γέρνει» έτσι προς το μέρος του πρώτου. Η οικονομική κρίση δημιουργεί κάποιες ευκαιρίες στην αγορά των ακινήτων, αλλά αποτελεί και έναν σημαντικό παράγοντα για την επιλεκτική προσέγγιση αξιόλογων ακινήτων, τα οποία μεσο-μακροπρόθεσμα θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τους νέους ιδιοκτήτες τους.
Παράλληλα, η κτηματαγορά εν μέσω δυσκολιών στην πρόβλεψη των επιπτώσεων της λύσης ΔΝΤ σε σχέση με το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας, προσπαθεί να απορροφήσει τους κραδασμούς που δημιουργούνται από:
• Νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες επιβαρύνουν τη φορολογία των ακινήτων.
• Τη μείωση της κατανάλωσης εξαιτίας του ρευστού οικονομικού κλίματος.
• Την έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
• Τις δυσκολίες για δανειοδότηση.
Κατά συνέπεια, οι επενδυτές αλλά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα την «επόμενη μέρα».
Oσον αφορά τις αξίες πώλησης αλλά και τις μισθωτικές αξίες παρατηρείται σημαντική μείωση των ιδιοκτητών στις απαιτήσεις τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι απαιτήσεις εξαρτώνται από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το συγκεκριμένο ακίνητο, την κατάστασή του καθώς και τη σχέση προσφοράς - ζήτησης, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και η οικονομική κατάσταση του εκάστοτε ιδιοκτήτη (κατά πόσο δηλαδή υπάρχει η ευχέρεια για «υψηλές» οικονομικές απαιτήσεις).Εξπρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share