Επιβεβαιώνει το τριετές πάγωμα μισθών η κυβέρνηση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Επιβεβαιώνει το τριετές πάγωμα μισθών η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής επιβεβαίωσε σήμερα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα...παγώσουν για την επόμενη τριετία, κάτι που άλλωστε ήταν αναμενόμενο και προβλεπόταν στο Μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα μας με την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου, δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Πεταλωτή αν «σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάλογη απόφαση στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων». Η απάντηση του κ. Πεταλωτή δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολιών: «Αυτό είναι μία απόφαση που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί, είναι νομοτεχνικό θέμα».
Υπενθυμίζεται ότι στη σελίδα 24, το Μνημόνιο προβλέπει επί λέξει τα εξής: ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, έως τον Δεκέμβριο του 2010 στην «εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια».
Εξίσου ξεκάθαρο είναι και το Μνημόνιο για τις επερχόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις: «η Κυβέρνηση θα προτείνει και το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει νομοθεσία για την μεταρρύθμιση του πλαισίου μισθολογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα προβλέπουν τη μείωση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου εργασίας.
Θα επιτρέψει σε τοπικά σύμφωνα να θέτουν τις μισθολογικές αυξήσεις χαμηλότερα από τις κλαδικές συμφωνίες και να εισάγουν αμοιβές που θα συνδέονται με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης.

Η Κυβέρνηση θα αλλάξει τον κανονισμό σχετικά με το σύστημα διαιτησίας, (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε και τα δύο μέλη να μπορούν να καταφύγουν στη διαιτησία αν διαφωνούν με τη πρόταση του μεσολαβητή. Σε συνέχεια διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς με εισαγωγή μισθών κάτω από τον κατώτατο μισθό (subminima) για ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι και θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται ότι οι τρέχοντες κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν σταθεροί σε ονομαστικούς όρους για τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση θα αλλάξει την νομοθεσία για την προστασία της εργασίας παρατείνοντας την περίοδο μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος, μειώνοντας το συνολικό επίπεδο αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης και διασφαλίζοντας ότι το καθεστώς αποζημίωσης θα είναι το ίδιο για ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες, αυξάνοντας το ελάχιστο όριο ενεργοποίησης των κανόνων μαζικών απολύσεων ειδικά για μεγάλες επιχειρήσεις και διευκολύνοντας τη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και ημιαπασχόλησης».
Bookmark and Share