Έτοιμο ήδη το νομοσχέδιο για το πολιτικό άσυλο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Έτοιμο ήδη το νομοσχέδιο για το πολιτικό άσυλο

Είναι ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για το πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και άμεσα θα εφαρμοσθεί η ευρωπαϊκή οδηγία για την απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών.
Την άνοιξη 2011 θα εισέλθει στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο Schengen η Βουλγαρία, οπότε θα δυσχερανθεί εξαιρετικά η... δυνατότητα υπηκόων τρίτων χωρών να εισέρχονται στην Ε.Ε. από εκεί. Αυτά δήλωσε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, την οποία χθες ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο θέμα της μετανάστευσης και του πολιτικού ασύλου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας, την οποία μπλόκαρε στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών, στα τέλη Μαΐου, αφού το σχέδιο απέκλινε από παρόμοιες συμφωνίες, αποφεύγοντας αναφορές σε «σύνορα» Ελλάδας - Τουρκίας ή Ε.Ε. - Τουρκίας και έθετε υπό διαπραγμάτευση «τα αυτονόητα και τα νόμιμα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αμεσα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για νόμιμους και παράνομους αλλοδαπούς και οι κοινές πτήσεις επιστροφών με χρηματοδότηση 100% από τον Frontex. Ο υπουργός χαρακτήρισε την παρουσία του τελευταίου «μεγάλο προνόμιο για τη χώρα». Ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε βελτιώσει ακόμη τίποτα στο θέμα των υποδομών» για τους αιτούντες άσυλο και τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων, «για οικονομικούς λόγους».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία επανεισδοχής, ο πρώην υπουργός κ. Πρ. Παυλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «η Τουρκία δεν θα υπογράψει ποτέ συμφωνία. Γι’ αυτό πρέπει να απαιτήσουμε να μην ανοίξει κανένα άλλο κεφάλαιο» στη διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε. Από το ΚΚΕ ο κ. Α. Σκυλλάκος διατύπωσε ανησυχία για τον βαθμό αυτονομίας που αποκτά ο Frontex εντός των κρατών. Από τον ΛΑΟΣ ο πρέσβης κ. Ι. Κοραντής χαρακτήρισε «παραδοχή ήττας» την πολιτική δήλωση Παπανδρέου - Ερντογάν, με την οποία αποδεχόμαστε επαναπροώθηση 1.000 ανθρώπων ετησίως μόνο από λιμάνι της Σμύρνης (η παλαιότερη συμφωνία Παπανδρέου - Τζεμ μιλούσε για επαναπροωθήσεις, χωρίς να ορίζεται αριθμός, από το αεροδρόμιο της Κων/πολης, τους Κήπους και τη Σμύρνη) και την άρση θεώρησης εισόδου για 700.000 Τούρκους αξιωματούχους, κατόχους πράσινων διαβατηρίων.πηγή καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share