Μεταρρυθμίσεις και αποφασιστικά μέτρα υποδεικνύει το ΔΝΤ στην ΕΕ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Μεταρρυθμίσεις και αποφασιστικά μέτρα υποδεικνύει το ΔΝΤ στην ΕΕ

Στο ...θρανίο η Ευρωπαική Ένωση,στην έδρα το ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να «ολοκληρώσουν το σχέδιο της νομισματικής ένωσης» και να...συζητήσουν για μια αναθεώρηση των συνθηκών που τη διέπουν σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την ολοκλήρωση του σχεδίου της νομισματικής ένωσης», αναφέρει το Ταμείο σε ένα έγγραφο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο στους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον.

«Η σημερινή κρίση στη ζώνη του ευρώ προκύπτει από μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες, καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανεπαρκή πρόοδο στην επιβολή της αναγκαίας πειθαρχίας και ευελιξίας που είναι αναγκαίες για μια λειτουργία χωρίς δυσκολίες της νομισματικής ένωσης, και μια ανεπαρκή διακυβέρνηση της ζώνης», προσθέτει το ΔΝΤ.

«Το δημοσιονομικό πλαίσιο της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για την επίτευξη της συλλογικής δημοσιονομικής ευθύνης που απαιτείται για να λειτουργεί σωστά μια νομισματική ένωση», αναφέρει ακόμη το Ταμείο. «Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε προς το κέντρο την ικανότητα να υιοθετούμε στόχους για τα ελλείμματα που θα δεσμεύουν τα κράτη, με βάση μια υγιή οικονομική εκτίμηση για τη θέση και τη βιωσιμότητα του χρέους κάθε χώρας, καθώς και για τις ανάγκες όλης της ζώνης», προτείνει το ΔΝΤ.

«Ωστόσο, μια τέτοια μεταρρύθμιση θα απαιτήσει την οικοδόμηση μιας συναίνεσης για την τροποποίηση των Συνθηκών, η οποία θα πάρει χρόνο», παραδέχεται ακόμη το Ταμείο. Το ΔΝΤ επέκρινε τις αδυναμίες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο «δεν ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να αδράξουν την ευκαιρία, κατά τις ευνοϊκές περιόδους, για τη δημιουργία επαρκών αποθεματικών και μείωση του χρέους σε συνετά επίπεδα».
Bookmark and Share