Ελεγχόμενη πτώχευση ...όπως λέμε: "ολίγον" έγκυος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ελεγχόμενη πτώχευση ...όπως λέμε: "ολίγον" έγκυος

Αυτό πραγματικά θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην Ελλάδα. Εκεί που ξαφνικά όλα έδειχναν ότι βαδίζουν σε εξομάλυνση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, ξαφνικά στη ζωή μας μπήκε ένας νέος όρος, η "ελεγχόμενη" πτώχευση.

Αλήθεια τι σημαίνει "ελεγχόμενη" πτώχευση;

Σημαίνει πολύ απλά...τεχνητή πτώχευση και αποτελεί μια ιδέα που έχει "ρίξει" στο τραπέζι των συζητήσεων η γερμανική πλευρά.

Σε πρώτο χρόνο, η ΕΕ απορρίπτει την πρόταση αυτή, τονίζοντας όμως ότι ένα τέτοιο σενάριο υφίσταται μόνο σαν μακροπρόθεσμη επιλογή και σαν κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί στο πλαίσιο του ελληνικού (τριετούς διάρκειας) προγράμματος που βρίσκεται ήδη σε ισχύ. Εξαιρετικά αρνητική είναι και η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό όμως είναι κάτι που ουσιαστικά δεν αποτελεί πρόβλημα, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ ορίζει τον "μακροπρόθεσμο" ορίζοντα... Αλήθεια, πόσες φορές έχουν αλλάξει η πολιτική στάση και οι αποφάσεις της ΕΕ, αφού άλλα ζητούν και τελικά άλλα υπογράφει η ελληνική πλευρά.

Υποστηρικτές του σεναρίου αυτού είναι η Γερμανία η οποία, μέσω του Β. Σόιμπλε, φαίνεται να επιθυμεί την ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, καθώς με τον τρόπο αυτό θα έχει πλήρη έλεγχο της κατάστασης σε κάθε βήμα, και, όπως λένε, θα μπορέσει να ξεφορτώσει (κυρίως οι γερμανικές τράπεζες) κάποια "αμαρτωλά" ελληνικά ομόλογα.

Το γεγονός, τέλος, ότι το σενάριο αυτό έρχεται τόσο "βίαια" ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας, όταν ουσιαστικά το θέμα είχε "κλείσει" πριν από 20 ημέρες – περίπου – έρχεται να επιβεβαιώσει την προηγούμενη εκτίμησή μας, ότι το μακροπρόθεσμο σενάριο μπορεί να είναι πολύ "βραχύ" τελικά. Ίδωμεν...
Bookmark and Share