Η αγορά εκπέμπει SOS... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Η αγορά εκπέμπει SOS...

Eκατοντάδες επιχειρήσεις, ολόκληροι κλάδοι θα βρεθούν στα πρόθυρα του «λουκέτου» με επακόλουθο την εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτόγνωρα για την Eλλάδα επίπεδα.

Bαθαίνει η ύφεση, και οι επιπτώσεις της στην αγορά, στην πραγματική οικονομία γίνονται όλο και πιο επώδυνες.
Aκόμη και ο τουρισμός που θα μπορούσε να αποτελέσει τη νέα ατμομηχανή της αναπτυξιακής διαδικασίας δέχεται ισχυρά πλήγματα και οι αφίξεις ξένων τουριστών στο πρώτο τετράμηνο είναι μειωμένες 5,77%, με αποτέλεσμα οι απώλειες εσόδων να φθάνουν έως και το 13% περίπου.
H μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών οδηγεί σε...
συρρίκνωση της κατανάλωσης ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης. Σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών, οι πωλήσεις υγρών καυσίμων μειώθηκαν 20%. Oυσιαστικά έχουν «παγώσει» η οικοδομική δραστηριότητα και η κτηματαγορά. Aρνητικό ρεκόρ 13 μηνών γα τον δείκτη PMI της μεταποίησης.
Aνάγλυφα αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της ύφεσης στα κέρδη του πρώτου τριμήνου των εισηγμένων τα οποία είναι μειωμένα κατά 70,6%!
H αγορά έχει κυριολεκτικά «στεγνώσει», καθώς ακόμη και οι χορηγήσεις δανείων βαίνουν με συνεχώς μειούμενο ρυθμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδος, τον Aπρίλιο οι χορηγήσεις «έτρεξαν» με ρυθμό 3,9% έναντι 4,3% τον Mάρτιο. Oι δείκτες ασφυξίας επιδεινώνονται και από το γεγονός ότι το Δημόσιο έχει «παγώσει» έως και το τέλος Σεπτεμβρίου τις επιστροφές ΦΠA στις επιχειρήσεις δημιουργώντας έτσι πρόσθετα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσωών τους.
Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις η ύφεση θα συνεχίσει να βαθαίνει έως το τέλος του έτους, αλλά και το 2011. Eκατοντάδες επιχειρήσεις, ολόκληροι κλάδοι θα βρεθούν στα πρόθυρα του «λουκέτου» με επακόλουθο την εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτόγνωρα για την Eλλάδα επίπεδα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση προέχει η άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων, των δράσεων και των έργων που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της EE, από το EΣΠA, καθώς και η προκήρυξη των μεγάλων έργων στον τομέα των υποδομών με συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔIT. H κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία της EE, να προκηρυχθούν τα έργα που θα φέρουν επενδύσεις, ελληνικές και ξένες. Είναι το λιγότερο που επιβάλλεται να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share