Σερβία:Περαιτέρω διολίσθηση του δηναρίου έναντι του ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Σερβία:Περαιτέρω διολίσθηση του δηναρίου έναντι του ευρώ

Περαιτέρω διολίσθηση του εθνικού νομίσματος της Σερβίας, του δηναρίου, έναντι του ευρώ, καταγράφεται για...τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα η συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται 1 ευρώ προς 103 δηνάρια.

Σε ανακοίνωση της Εθνικής (κεντρικής) Τράπεζας της Σερβίας (NBS) επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως την περασμένη Παρασκευή (4 Ιουνίου), η Κεντρική Τράπεζα δεν παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, ωστόσο, την 1η Ιουνίου η τράπεζα παρενέβη, με στόχο τη στήριξη του δηναρίου.

Από τον Ιανουάριο του 2010, η κεντρική τράπεζα "έριξε" στην αγορά συναλλάγματος ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για να αποτρέψει υπερβολικές, καθημερινές, διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας δηναρίου - ευρώ.

Από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου, η ισχυρότερη "θέση" του δηναρίου καταγράφηκε στις 4 Ιανουαρίου, όταν η συναλλαγματική ισοτιμία διαμορφώθηκε σε 1 ευρώ προς 95,6 δηνάρια. Η πιο αδύναμη "θέση" του δηναρίου καταγράφηκε στις 26 Μαίου, όταν η συναλλαγματική ισοτιμία είχε διαμορφωθεί σε 1 ευρώ προς 103,1 δηνάρια.

Στις 14 Μαίου 2010 η συναλλαγματική ισοτιμία του δηναρίου, διαμορφώθηκε για πρώτη φορά σε ύψος ανώτερο των 100 δηναρίων για ένα ευρώ και τότε η υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Ντιάνα Ντραγκουτίνοβιτς απέδωσε την εν λόγω εξέλιξη σε κερδοσκοπικές ενέργειες.

Η ίδια τόνισε - σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου - πως τα επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας (10,9 δισεκατομμύρια δολάρια) αποτελούν εγγύηση για τις "αντοχές" του δηναρίου έναντι κερδοσκοπικών κινήσεων και πρόσθεσε πως το παρατηρούμενο (τους τελευταίους 18 μήνες) ευρύ περιθώριο διακύμανσης της ισοτιμίας του δηναρίου, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι η διαμόρφωση υπήρξε βαθμιαία, παρέχοντας την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.

Στην ίδια εφημερίδα, ο απερχόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ράντοβαν Γέλασιτς ανέφερε ότι "δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που να πιστοποιούν ότι η αποδυνάμωση του δηναρίου οφείλεται σε κερδοσκοπικές μεθοδεύσεις ή σε απόσυρση των κεφαλαίων των τραπεζών από τη σερβική αγορά". Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανή αιτία διολίσθησης του δηναρίου είναι η απόσυρση σημαντικών ποσοτήτων συναλλάγματος από την εγχώρια αγορά, από ξένους επιχειρηματίες και επενδυτές, σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες συναλλαγματικές εκροές, έναντι των αντίστοιχων εισροών.
Bookmark and Share