H φρενήρης ζήτηση για χρυσό και χρυσές λίρες στην Ελλάδα προκαλεί τα πρώτα κρούσματα κερδοσκοπίας.
Μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αγορά και στην πώληση για τις χρυσές λίρες (Ελισάβετ) που σχεδόν έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, καπέλα και μαύρη αγορά, αν κάποιος ενδιαφερόμενος απευθυνθεί εκτός της...Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, των μοναδικών παρόχων χρυσού και λίρας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρσι η κεντρική τράπεζα της χώρας αγόρασε τη χρυσή λίρα προς 158,07 ευρώ και την πουλούσε 187,61 ευρώ. Δηλαδή, η διαφορά διαμορφωνόταν στα 29,54 ευρώ. Φέτος τον Μάιο η διαφορά αυτή εκτινάχθηκε στα 44,42 ευρώ, αφού αγοράζει προς 224,88 ευρώ και πουλάει προς 269,30 ευρώ. Στην περίπτωση όμως, που κάποιος θέλει να κάνει αγορές αξίας άνω των 10 χιλιάδων ευρώ, τότε καλείται να πληρώσει καπέλο που αγγίζει ή και ξεπερνάει (σε περιόδους που η τιμή του βασιλιά των μετάλλων γράφει νέα ρεκόρ) τα 20 ευρώ ανά λίρα. Που σημαίνει δηλαδή ότι το κόστος απόκτησης λιρών ξεπερνάει και το 30%, πληρώνοντας στην ουσία –πρακτικά- σχεδόν μισή φορά επάνω τη μία λίρα!
Τα κρούσματα κερδοσκοπίας, στο μεταξύ, είναι γνωστά στους τραπεζικούς κύκλους της χώρας, αποδίδοντάς τα στην ανησυχία που διακατέχει τους Έλληνες για τις καταθέσεις τους, σε μία συγκυρία που τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας, ακόμα και μετά το παχυλό πακέτο στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ύψους 750 δις. ευρώ, δίνουν και παίρνουν.Η Τράπεζα της Ελλάδα έχει λάβει μέχρι και 409 δολάρια ανά νόμισμα, δηλαδή πάνω από 1.700 δολάρια ανά ουγκιά χρυσού! Οι τιμές που καταβάλλονται για τη μαύρη αγορά υπολογίζεται ότι είναι ακόμη υψηλότερες.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα της Ελλάδος, το 2009, πουλήθηκαν περίπου 95 – 100 χιλιάδες λίρες. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (από το 1999) εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, δυνατότητα να πωλούν λίρες και χρυσά νομίσματα, έχουν πλέον όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Από τις εμπορικές τράπεζες όμως, μόνο η Τράπεζα Πειραιώς ασχολείται επισταμένα με την πώληση χρυσών λιρών, φτάνοντας στο σημείο, μαζί με την Ττ.Ε. να πραγματοποιήσουν στο πρώτο 5μηνο του 2010 το 70% της αγοράς στην Ελλάδα. Ο λόγος που οι υπόλοιπες τράπεζες δεν ακολούθησαν, ήταν, όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, το υψηλό κόστος φύλαξης, διαχείρισης και διαλογής χρυσών νομισμάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τ.τ.Ε. στο πρώτο 4μηνο (για το οποίο υπάρχουν στοιχεία) πουλήθηκαν περίπου 50 χιλιάδες λίρες. Πρόκειται για μία φρενήρη αύξηση στο ρυθμό ζήτησης λιρών, κρίνοντας οι επενδυτές ότι αποτελεί το πιο ασφαλές καταφύγιο εκεί που οι Έλληνες αγόραζαν παραδοσιακά κάθε… Χριστούγεννα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή. Τέτοια έξαρση πρωτοπαρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Lehman Brothers. Τότε, η Τ.τ.Ε. διέθετε περί τις 500 – 600 λίρες την ημέρα. Τον Ιανουάριο του 2009 όταν και πρωτοξεκίνησαν τα δημοσιεύματα για τα μαύρα χάλια της ελληνικής οικονομίας η κεντρική τράπεζα της χώρας διέθετε περί τις 600 λίρες την ημέρα και στη συνέχεια η ζήτηση έπεσε στις 350 με 400 λίρες. Από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και σήμερα ξεκίνησε και το… μεγάλο πάρτι.
Post Top Ad
Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010
Home
Unlabelled
Βγάζουν τα λεφτά απ’ την τράπεζα κι αγοράζουν λίρες...