Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα θα έχει κάνει μέσα σε ελάχιστο χρόνο περισσότερα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, απ΄ ό,τι άλλες χώρες μέσα σε πολλά χρόνια, εάν πετύχουν οι...εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, διατύπωσε στη Βιέννη ο πρώην Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ανταγωνισμού, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μάριο Μόντι.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Επίτροπος (για μια δεκαετία) της ΕΕ, "κάποτε μπορεί να αξιολογούμε την κρίση στην Ελλάδα ως τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιτυχία της Ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης και του ευρώ".
Ο κ. Μόντι εκτιμά ότι οι αντιδράσεις στην κρίση έφεραν μία σαφέστερη αποδοχή των "κανόνων του παιχνιδιού" και ως εκ τούτου ένα "τέλος της ευγένειας" στην ΕΕ, καθώς, όπως ο ίδιος υπενθύμισε, τα πράγματα ήταν διαφορετικά πριν από μερικά χρόνια, όταν δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις ούτε στη Γερμανία ούτε στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι αυτές το 2002 και το 2003 είχαν υψηλά ελλείμματα, ξεπερνώτας το όριο του Μάαστριχτ, του 3%.
Ο ίδιος πιστεύει πως, η ΕΕ μπορεί μεν να αντέδρασε αργά στην κρίση, όμως αυτό, κατά τη γνώμη του, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, όπως αναφέρει, στις ΗΠΑ, που δεν αποτελούνται από 27 επί μέρους εθνικά κράτη, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει πολύ μεγάλα προβλήματα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών του.
Θεωρεί ακόμη πως με την κρίση έχει κερδίσει έδαφος στις Βρυξέλλες η ιδέα ενός συντονισμού της πολιτικής προϋπολογισμού των χωρών-μελών, κάτι που αποτελεί, όπως συμπληρώνει, την αρχή μιας Πολιτικής Ενωσης, η οποία είναι προϋπόθεση για μια Οικονομική Ενωση.
Ο ίδιος συνηγορεί και στο εγχείρημα μιας ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυβέρνησης, με την οποία, όπως σημειώνει, θα έχανε σε επιρροή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γεγονός θετικό για τον ίδιο, διότι εκτιμά πως όσο ισχυρότερη είναι η ηγεσία του Συμβουλίου, τόσο δυσκολότερα θα είναι για τα κράτη-μέλη να απορρίψουν μια πρόταση.
Ο Μάριο Μόντι διετέλεσε από το 1995-1999 Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς στην ΕΕ και στη συνέχεια, μέχρι το 2004, Επίτροπος Ανταγωνισμού. Φέτος τον Μάιο παρουσίασε την έκθεσή του "Στρατηγική για την Εσωτερική Αγορά", την οποία συνέταξε με εντολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στην έκθεσή του ο κ. Μόντι βλέπει την εφαρμογή της κοινής Αγοράς ως το καλύτερο σήμερα εργαλείο για την επίτευξη περισσότερης ανάπτυξης μέσα από μια βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα.
Post Top Ad
Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010
Home
Unlabelled
"Η ελληνική κρίση μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη επιτυχία του ευρώ"