Η διαμάχη για το φυσικό αέριο επηρέασε την τροφοδοσία Γερμανίας - Λιθουανίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Η διαμάχη για το φυσικό αέριο επηρέασε την τροφοδοσία Γερμανίας - Λιθουανίας

Η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας για το φυσικό αέριο επηρεάζει ήδη τη Γερμανία και τη Λιθουανία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούσεκ.

Σε συνάντηση που είχε στη...Μόσχα με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο, ο κ. Μπούσεκ δήλωσε ότι το ρωσικό αέριο δεν διοχετεύεται προς την Ευρώπη στις προσυμφωνημένες ποσότητες, με αποτέλεσμα να πλήττονται ήδη η ανατολική Γερμανία και η Λιθουανία.
Ο κ. Σμάτκο ωστόσο δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο διέταξε να σταματήσει η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το έδαφος της χώρας του, λέγοντας ότι η ρωσική Gazprom οφείλει στη Λευκορωσία 260 εκατομμύρια δολάρια για τέλη διελεύσεως, για το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Αυτό συνέβη ως απάντηση στην κίνηση της Gazprom να μειώσει κατά 30% την συνήθη ημερήσια εξαγωγή φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, με το αιτιολογικό ότι το Μινσκ δεν πληρώνει ανεξόφλητες οφειλές ύψους 192 εκατομμυρίων δολλαρίων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε και τις δύο χώρες να σεβαστούν τις "συμβατικές υποχρεώσεις" τους, καθώς η κρίση απειλεί τον εφοδιασμό της Ευρώπης.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαρλένε Χόλτσνερ διευκρίνισε ωστόσο ότι μόνο το 6,25% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ (δηλαδή το 20% των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού αερίου) διέρχεται από τη Λευκορωσία.
Υπογράμμισε δε πως η Ρωσία μπορεί να στείλει το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη από άλλες οδούς.Το μεγαλύτερο ποσοστό του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη περνάει από την Ουκρανία.

Bookmark and Share