APΣH των δασμών σε περισσότερα από 800 προϊόντα και «άνοιγμα» των κλάδων υπηρεσιών και τραπεζών προβλέπει η ιστορική εμπορική συμφωνία στην οποία προέβησαν Ταϊβάν και Κίνα.
Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται ότι θα φθάσει στο επίπεδο των 100 δισ. δολαρίων.
Πρόκειται για τη...σημαντικότερη συμφωνία δύο χωρών οι οποίες υπήρξαν πολιτικοί εχθροί για περισσότερα από 60 χρόνια, ενώ η επίσημη υπογραφή θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου στην πόλη Τζονγκουίνγκ της Ταϊβάν.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν κατέβαλε το μέγιστο των διπλωματικών της πιέσεων προκειμένου να «κλείσει» τη συμφωνία, καθώς υπήρχαν σημαντικοί φόβοι ότι η οικονομία της, η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από τις εξαγωγές, θα χάσει το σημαντικό μερίδιο που κατέχει στην κινεζική αγορά.
Βάσει του Πλαισίου Οικονομικής Συνεργασίας θα υπάρξει άρση των δασμών για 539 ταϊβανέζικα προϊόντα και 267 κινεζικά, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Γου Ντεν-γιχ, σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους του Τύπου. Η αποτίμηση των δασμών που θα αρθούν για τα ταϊβανέζικα προϊόντα υπολογίζεται ότι φθάνει στα 13,84 δισ. δολάρια, ενώ για τα κινεζικά στα 2,76 δισ. δολάρια. Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις υπηρεσιών των δύο χωρών η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία 260.000 νέων θέσεων εργασίας στην Ταϊβάν και να «προσθέσει» περί του 1,7% στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της σε ετήσια βάση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ταϊβάν αλλά και η χώρα που πραγματοποιεί τις περισσότερες επενδύσεις.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα «ανοίξει» μέρος του κλάδου υπηρεσιών της Ταϊβάν, όπου περιλαμβάνονται κινηματογραφικές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες που αφορούν επιχειρήσεις, ενώ οι ταϊβανέζικες εταιρίες θα έχουν την ευχέρεια πρόσβασης στους κινεζικούς κλάδους παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών, αερομεταφορών και ιατρικού εξοπλισμού.
Παράλληλα οι τράπεζες της Ταϊβάν που λειτουργούν στην Κίνα θα έχουν τη δυνατότητα να «κλείνουν» συμφωνίες με κινεζικές εταιρίες σε γουάν (το κινεζικό νόμισμα), ενώ όσες κινεζικές τράπεζες έχουν αντιπροσωπείες στην Ταϊβάν θα μπορούν να τις μετατρέψουν σε υποκαταστήματα μετά από ένα έτος παρουσίας τους στην αγορά της χώρας.
Η άρση των δασμών αφορά το 15% των προϊόντων που η Ταϊβάν εξάγει στην Κίνα και περιλαμβάνει πετροχημικά και πλαστικά προϊόντα, αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, υφάσματα, μηχανολογικό και ιατρικό εξοπλισμό. Η Ταϊβάν αίρει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα όπως ρολόγια χειρός, ελαστικά ποδηλάτων, λάμπες φωτισμού και ορισμένα βιομηχανικά έλαια.
Το γεγονός ότι από τη συμφωνία η Ταϊβάν είναι περισσότερο ευνοημένη, αποτελεί και μία σαφή πολιτική κίνηση από την πλευρά της Κίνας, όπως υπογραμμίζουν οι πολιτικοί αναλυτές. Με τον τρόπο αυτό το Πεκίνο θέλει να στηρίξει το κυβερνών κόμμα της Ταϊβάν, το οποίο αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπο με τοπικές εκλογές στα τέλη του 2010
Post Top Ad
Σάββατο 26 Ιουνίου 2010
Home
Unlabelled
«Στροφή» στις σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν μέσω .."deal" 100 δισ. δολ.