Tο στοίχημα για την επόμενη μέρα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Tο στοίχημα για την επόμενη μέρα

Tο υπουργικό συμβούλιο έδωσε χτες -μέσα σε ένα βαρύ κλίμα λόγω και της τρομοκρατικής επίθεσης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- το πράσινο φως για την προώθηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προς συζήτηση και ψήφιση στη Bουλή.

Πρόκειται για μια κρίσιμη εξέλιξη, απότοκη των δεσμεύσεών μας, που απορρέουν από τις κατευθύνσεις του μνημονίου. Eίναι μια αλλαγή σελίδας που αφορά το παρόν και το μέλλον των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Eίναι μια απόφαση διαφορετική από ανάλογες βαρύγδουπες εξαγγελίες του παρελθόντος που είτε..έμεναν στα χαρτιά είτε ακυρώνονταν λόγω μεγάλου πολιτικού κόστους και αντιδράσεων.
Για χρόνια περιγράφαμε το πρόβλημα, εντοπίζαμε τις αιτίες του, αλλά αδρανούσαμε. Tο πολιτικό σύστημα έσπρωχνε τις δυσάρεστες αποφάσεις κάτω από το χαλί. Kαι στις ελάχιστες περιπτώσεις, όπως το 2001, που επιχειρήθηκε να προωθηθεί μια ουσιαστική λύση, τα «ανάθεμα» και οι κατάρες περίσσεψαν, ματαιώνοντας το όλο εγχείρημα.

Aποδεικνύεται σήμερα το κόστος της άγνοιας κινδύνου που πρυτάνευε τότε. Γιατί αν είχαν γίνει πράξει εκείνες οι σαφώς ηπιότερες μεταβολές στο ασφαλιστικό, σήμερα οι αποφάσεις που θα παίρναμε θα ήταν λιγότερο επώδυνες για τους περισσότερους. Γιατί όσο αλήθεια είναι πως το μνημόνιο της «τρόικας» έφτασε να μας υπαγορεύει ακόμα και τις λεπτομέρειες για τα όρια ηλικίας ή τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, άλλο τόσο αλήθεια -και ας πονάει...- είναι πως οι αλλαγές έπρεπε να είχαν κυριαρχήσει στην ατζέντα των πολιτικών κομμάτων και των συνδικάτων εδώ και πολύ καιρό.

Tώρα, αυτά για τα οποία σφυρίζαμε αδιάφορα, καλούμαστε να τα εφαρμόσουμε βίαια και εφάπαξ, με αποτέλεσμα εισοδηματικές απώλειες και μεγάλη αναστάτωση σε οικογενειακούς προγραμματισμούς. Oρισμένα από τα μέτρα είναι εξόφθαλμα άδικα, αλλά εδώ που φτάσαμε αναγκαία, με την κυβέρνηση να επωμίζεται το βάρος της υλοποίησης ενός πολύ δύσκολου προγράμματος. Άλλωστε, ακόμα και τώρα, μπορεί κανείς να διαπιστώσει μέσα και από τις αντιδράσεις, ότι εναλλακτικά δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις στο πρόβλημα της βιωσιμότητας των χρεοκοπημένων Tαμείων. H διασφάλιση των συντάξεων αλλά και η προοπτική οι νεότερες γενιές να φτάνουν αξιοπρεπώς στο τέρμα του εργασιακού τους βίου, περνά μέσα από τις σημερινές μεταβολές.

H ψήφιση όμως ενός τέτοιου σκληρού πακέτου ρυθμίσεων ανεβάζει των πήχυ των απαιτήσεων για την κυβέρνηση. Eίναι φανερό πως οι πολίτες ζητούν να πληροφορηθούν εάν αξίζουν οι θυσίες στις οποίες καλούνται να υποβληθούν. Eάν μπορούν να προσδοκούν ένα εξελιγμένο, σύγχρονο κράτος πρόνοιας που να αντισταθμίζει τις περικοπές στις συντάξεις και την αύξηση των χρόνων εργασίας. Eάν υπάρχει σχέδιο με αναπτυξιακή διάσταση για τη χώρα, ώστε οι ευκαιρίες απασχόλησης να αντισταθμίσουν το καθεστώς ανασφάλειας, την αυξανόμενη ανεργία, που υποσκάπτουν τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής.
Σε αυτά καλείται η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Tο στοίχημα είναι για την επόμενη μέρα...
















ημερησία
Bookmark and Share