Λουκέτο σε 600 πρατήρια! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Λουκέτο σε 600 πρατήρια!

Γύρω στα 600 πρατήρια έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή του χρόνου λόγω της μείωσης στην κατανάλωση καυσίμων, ενώ άλλα...1.000 υπολειτουργούν και βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Τα στοιχεία έδωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, σημειώνοντας ότι λόγω της αδυναμίας πολλών πρατηριούχων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις εταιρείες, από τα 8.300 πρατήρια που υπήρχαν πανελλαδικά μέχρι και το 2009, ο αριθμός τους έχει μειωθεί στα 7.700, ενώ μόνο στην Αττική έχουν κλείσει γύρω στα 60.

Αιτία οι απανωτές αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα και ειδικότερα του ΕΦΚ που από 31,8 λεπτά το λίτρο το 2009 έχει φτάσει σήμερα γύρω στα 67 λεπτά (αύξηση 63,4%), ενώ ως προς το ΦΠΑ, από τις αρχές του έτους έχει επιβαρύνει τη μέση τιμή της βενζίνης κατά περίπου 20 λεπτά.

Όσο δε για τη μείωση της κατανάλωσης, αυτή συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Αν συγκρίνει κανείς το πρώτο τρίμηνο του 2010, με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους, οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 10%, ενώ συνολικά οι βενζινοπώλες υπολογίζουν ότι οι φόροι επέφεραν μείωση της κατανάλωσης κατά 30%.

Απώλειες εκατομμυρίων ευρώ από παράνομη εισαγωγή καυσίμων

Στο μεταξύ όπως λένε και οι βενζινοπώλες το λαθρεμπόριο οργιάζει, με το κράτος να χάνει εκατομμύρια ευρώ από παράνομες εισαγωγές καυσίμων μέσω της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.

Από κάθε ρεζερβουάρ που γεμίζει εκτός συνόρων με 50 λίτρα βενζίνη, υπολογίζεται ότι το κράτος χάνει 50 ευρώ από τους φόρους καυσίμων, μαζί με το φόρο εισοδήματος των πρατηρίων και των εταιρειών
Bookmark and Share