Ποιοι κινούν τα νήματα των αγορών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ποιοι κινούν τα νήματα των αγορών

Λίστα 100 στελεχών με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές –και όχι μόνο– κεφαλαιαγορές

Ενας Ινδός ηγείται της φετινής -έκτης κατά σειρά- λίστας των 100 ισχυρότερων παικτών των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, σύμφωνα με το περιοδικό Financial News. Ο Ανσού Τζάιν, επικεφαλής της...«χρυσοτόκου όρνιθας» της Deutsche Bank, του κλάδου εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, θεωρείται ο επικρατέστερος «δελφίνος» για την κορυφαία θέση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας και ήδη φέτος υπερσκέλισε σε επιρροή ακόμα και το αφεντικό του, τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής τράπεζας Γιόζεφ Ακερμαν.
Η λίστα FN100 για το 2010 δεν έχει πολλές ανατροπές στην κορυφή της: Ο κ. Τζάιν -στην πρώτη θέση για πρώτη φορά μετά πέντε χρόνια «πολιορκίας»- αντικατέστησε στην κορυφή τον Μπιλ Γουίντερς, τον συνδιευθύνοντα σύμβουλο επενδυτικής τραπεζικής της JP Morgan μέχρι τον περυσινό Σεπτέμβριο. Για την κατάρτιση της λίστας χρειάστηκαν τρεις μήνες. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται 10 κατηγορίες: διευθύνοντες σύμβουλοι, ρυθμιστικές αρχές, επενδυτική τραπεζική, συγχωνεύσεις/εξαγορές, κεφαλαιαγορές, διαχείριση κεφαλαίων, hedge funds, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, συντάξεις και υποδομές αγορών. Τα κριτήρια ήταν η επιρροή τους στον κλάδο, οι επιδόσεις τον τελευταίο χρόνο και η ικανότητα διαμόρφωσης της επιχείρησης ή/και της βιομηχανίας στην οποία κινούνται τον επόμενο. Προϋπόθεση, οι παίκτες να έχουν έδρα την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Μάριο Ντράγκι, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, επικεφαλής του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB) και δελφίνος για την προεδρία της ΕΚΤ. Πρώην γενικός διευθυντής της Goldman Sachs, χαρακτήρισε το 2010 κρίσιμο έτος για το FSB, που δημιουργήθηκε πέρυσι από την ομάδα του G20 προκειμένου να αντικαταστήσει το Φόρουμ Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. Τον περασμένο μήνα, εξέδωσε έκθεση για την αντιμετώπιση της ηθικής έκπτωσης και τώρα, υπό τον κ. Ντράγκι, θα ξεκινήσει συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής.

Τρίτος στην κατάταξη είναι ο Μπρέιντι Ντάγκαν, από το 2003 διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, που διατηρεί τη σταθερή πορεία της παρά την κρίση.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Κιθ Σκίοτς, διευθύνων σύμβουλος της Standard Life Investments και πρόεδρος της βρετανικής Επιτροπής Θεσμικών Επενδυτών.

Πέμπτος, ο Μέρβιν Κινγκ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και πιθανός υποψήφιος αναπληρωτής διοικητής του υπό δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου. Ο ρόλος του αναβαθμίστηκε υπό τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

Την έκτη θέση καταλαμβάνει ο Γιόζεφ Ακερμαν, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank από το 2002. Ο κ. Ακερμαν συμφώνησε να παραμείνει επικεφαλής έως το 2013, ήδη όμως διεξάγει «εντατικές συνομιλίες» με θέμα τη διαδοχή του.Πρόσφατα προέβλεψε ότι οι δρομολογούμενες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, όπως η υπερβολική ενίσχυση της εποπτείας, θα προκαλέσουν μείωση των κερδών, ιδίως ελλείψει διεθνούς συντονισμού για την εφαρμογή των νέων κανόνων.


Εβδομος στη λίστα, ο Οσβαλντ Γκρούμπελ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της UBS. Η τράπεζα φαίνεται να έχει αφήσει πίσω τα χειρότερα, παρότι οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο δρόμος παραμένει μακρύς για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

Ογδοος είναι ο Τζον Βάρλι, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Barclays, που αντεπεξήλθε της κρίσης χωρίς κρατική βοήθεια.

Ενατος ο Αλαν Χάουαρντ, συνιδρυτής της Brevan Howard Asset Management, γνωστός για το χαμηλό προφίλ και την αποστροφή του στον κίνδυνο.

Και δέκατος, ο Ξαβιέ Ρολέ, διευθύνων σύμβουλος του London Stock Exchange Group, του οποίου ο δύσκολος στόχος είναι να μετατρέψει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου σε σύγχρονη, τεχνολογικά εξελιγμένη επιχείρηση.
Bookmark and Share