Πως θα γίνει η άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Πως θα γίνει η άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ με το οποία θα ανοίξει η πρόσβαση των κρουαζιερόπλοιων εκτός Ε.Ε. στα ελληνικά λιμάνια.
Το...Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την άρση του καμποτάζ συνέστησε ειδική επιτροπή η οποία θεσμοθέτησε το νέο πλαίσιο και εξέδωσε πόρισμα για την άρση των απαγορεύσεων στα ελληνικά λιμάνια.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι τα πλοία που θα εκτελούν κρουαζιέρες θα πρέπει να μεταφέρουν άνω των 49 επιβατών, να έχουν διάρκεια ταξιδιού κατ’ ελάχιστο 48 ώρες και να παραμείνουν στο ελληνικό λιμάνι από το οποίο ξεκινούν για τουλάχιστον 12 ώρες.

Παράλληλα το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι εταιρείες θα υπογράφουν σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο στο οποίο θα ρυθμίζονται θέματα όπως η ασφάλιση και η απασχόληση των Ελλήνων ναυτικών καθώς και η παροχή οικονομικών κινήτρων για την πρόσληψη αυτών.
Επιπρόσθετα, εξασφαλίζεται η άμεση εφαρμογή της άρσης του καμποτάζ για την τρέχουσα τουριστική περίοδο με τη χορήγηση προσωρινής άδειας η οποία θα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Όπως εκτιμάται, η άρση του καμποτάζ αναμένεται να δώσει μεγάλη προώθηση στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα και να ενισχύσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι βασικές διατάξεις :

- Οι εταιρείες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων θα δεσμεύονται ότι θα προσλαμβάνουν ένα μίνιμουμ αριθμό Ελλήνων ναυτικών της τάξης των 30 ατόμων που θα πρέπει να απασχολούνται σε κάθε ξένο κρουαζιερόπλοιο που θα ταξιδεύει στα ελληνικά νερά.

- Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες θα υπογράφουν σύμβαση τριετούς ή πενταετούς διάρκειας με το Ελληνικό Δημόσιο, βάσει των οποίων θα δεσμεύονται το πλοίο να εκτελεί πλόες διαρκείας μεγαλύτερης των 72 ωρών, προσεγγίζοντας τουλάχιστον εντός Ελλάδας τρία λιμάνια με ελάχιστη παραμονή στο καθένα έξι ωρών και τον ίδιο αφετήριο - τερματικό λιμένα.Οι εν λόγω συμβάσεις θα ανανεώνονται αυτόματα.

- Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την επιβολή ειδικού τέλους ανά επιβάτη με το οποίο θα χρηματοδοτείται ένας νέος φορέας απασχόλησης ναυτεργατικού δυναμικού, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού (ΟΑΕΝ).

Από τις ρυθμίσεις αυτές, τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από το συνάλλαγμα που θα εισρέει στη χώρα σε ετήσια βάση μετά την επικείμενη άρση του καμποτάζ στον χώρο της κρουαζιέρας υπολογίζονται σε 1,16 δισ. ευρώ.
Tα έσοδα των μόλις 65 ευρώ που αντιστοιχούν για κάθε επιβάτη ενός κρουαζιερόπλοιου που προσεγγίζει ένα ελληνικό λιμάνι και παραμένει σε αυτό για μερικές ώρες (transit), περίπου εννεαπλασιάζονται και γίνονται 574 ευρώ στην περίπτωση που τα λιμάνια της χώρας χρησιμοποιούνται πλέον ως βάση για πολυήμερη κρουαζιέρα.

Παράλληλα με βάση επιστημονική μελέτη αποδεικνύεται ότι κάθε δαπάνη 1 εκατ. ευρώ από τον κλάδο της κρουαζιέρας δημιουργεί πολλαπλάσια επιχειρηματική παραγωγή 2,7 εκατ. ευρώ και 22 νέες θέσεις εργασίας.

Με την άρση του καμποτάζ, διαφωνεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι οι ναυτικοί δεν είναι κατά της άρσης του καμποτάζ και το μόνο που ζητούν είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών και παράλληλα να μπει φρένο στην ανασφάλιστη και φτηνή εργασία στα πλοία
Bookmark and Share