Μια πρακτική εφαρμογή για «έξυπνα» τηλέφωνα, όπως το iΡhone, ικανή να μετρήσει τους βαθμούς...μυωπίας και αστιγματισμού, δημιούργησαν οι ειδικοί του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Το Νear-Εye Τool for Refractive Αssessment ή αλλιώς ΝΕΤRΑ, όπως ονομάζεται, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τον συμβατικό τρόπο μέτρησης, εμφανίζοντας σε λίγα μόλις λεπτά την ακριβή συνταγή γυαλιών που θα χρειαστεί ο χρήστης.
Το μυστικό κρύβεται σε ένα μικρό πλαστικό εξάρτημα το οποίο εφαρμόζει στην οθόνη του κινητού, προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να τοποθετεί το μάτι του στην ειδική υποδοχή και να κάνει τα απαιτούμενα τεστ όρασης. Στόχος του είναι να «καθαρίσει» όσο χρειάζεται τη θολή εικόνα που εμφανίζεται μπροστά του, πατώντας τα κουμπιά του κινητού, όπως, π.χ., θα έκανε για να εστιάσει κάπου, κατά τη χρήση κανονικής κάμερας. Η εξέταση πραγματοποιείται συνολικά οκτώ φορές και αμέσως μετά η εφαρμογή-«οφθαλμίατρος» παρουσιάζει τα αποτελέσματα επί της οθόνης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συγκεκριμένος τρόπος μέτρησης θα μπορούσε να μειώσει δραματικά το κόστος μέτρησης προβλημάτων όρασης, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Post Top Ad
Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010
Home
Unlabelled
iΡhone σε ρόλο... οφθαλμιάτρου!