Θερμό φθινόπωρο με τις δίκες για Καλλικράτη και Μνημόνιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Θερμό φθινόπωρο με τις δίκες για Καλλικράτη και Μνημόνιο

Σε χρόνο ρεκόρ προσδιορίστηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η εκδίκαση των προσφυγών κατά του σχεδίου «Καλλικράτης» που...αλλάζει το διοικητικό χάρτη της χώρας και του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα ασχοληθεί με την προσφυγή κατά του «Καλλικράτη» στις 24 Σεπτεμβρίου και με τις προσφυγές κατά του μνημονίου στις 8 Οκτωβρίου. Οι ημερομηνίες για τις δικαστικές μάχες προσδιορίστηκαν τόσο γρήγορα και σε τόσο κοντινό χρόνο λόγω των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στους ΟΤΑ στις 7 και 14 Νοεμβρίου 2010, καθώς και λόγω μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν οι δύο υποθέσεις.
Ο Καλλικράτης
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2010 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου , η προσφυγή που έχει κατατεθεί από τον Δήμο Σοχού Θεσσαλονίκης και 18 κατοίκους κατά του νέου νόμου Ραγκούση (3852/2010), στο σκέλος που προβλέπει την αναγκαστική συνένωση του Δήμου με τον Δήμο Λαγκαδά και τέσσερις ακόμη δήμους (Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου). Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι ο «Καλλικράτης» αντίκειται σε άρθρα του Συντάγματος, αλλά και στην ΕΣΔΑ, καθώς οι ενσωματώσεις και καταργήσεις των δήμων έγιναν με εφαρμογή του ίδιου του νόμου 3852/2010, χωρίς δηλαδή την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών ή άλλων αποφάσεων οργάνων της Πολιτείας. Κι αυτό σύμφωνα με την προσφυγή τους αντίκειται στο Σύνταγμα το οποίο προβλέπει ότι ο καθορισμός των ορίων των δήμων, έχει ανατεθεί στους υπουργούς, στους νομάρχες, κ.λπ. και όχι στον νομοθέτη.
Οι δημότες κατηγορούν ουσιαστικά την κυβέρνηση και τον υπουργό ότι κατέφυγε σε αυτό το «τρικ» ώστε να αποφύγει τον έλεγχο συνταγματικότητας του νομικού δημιουργήματός του από όσους θίγονται από τον Καλλικράτη. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να ασκηθεί ευθέως προσφυγή κατά νόμου αλλά μόνο κατά αποφάσεων και εγγράφων που εκδόθηκαν καθ΄ εξουσιοδότηση του ίδιου νόμου, όπως είναι υπουργικές αποφάσεις, αποφάσεις νομαρχών, αντινομαρχών, διευθυντών υπουργείων κ.ά. Κατά συνέπεια, εφόσον δεν υπάρχουν αποφάσεις της Πολιτείας που αφορούν την εκτέλεση και εφαρμογή του «Καλλικράτη» δεν μπορεί να ελεγχθεί για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητά του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζει ο δήμος Σόχου.
Το Μνημόνιο
Στις 8 Οκτωβρίου 2010 προσδιορίστηκε να συζητηθούν στην Ολομέλεια η κοινή αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν κατά των διατάξεων του Μνημονίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), η ΕΣΗΕΑ, το ΤΕΕ, πέντε ακόμη φορείς και 22 πολίτες. Την ίδια ημερομηνία προσδιορίστηκε να συνδικαστούν και οι προσφυγές των Δικηγορικών Συλλόγων Καλαμάτας και Βόλου με το ίδιο αντικείμενο.
Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως αντίθετες στο Σύνταγμα, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την ΕΣΔΑ , αλλά και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, δύο αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, με την μορφή εγκυκλίου, οι οποίες επιβάλλουν τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και η κοινή υπουργική απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που καθορίζει την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης για το 2010.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ψήφιση του νόμου 3845/2010 ήταν πλημμελής, καθώς δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 των βουλευτών, κατά παράβαση του άρθρου 28 του Συντάγματος, καθώς επί της ουσίας αποτελεί διεθνή συνθήκη. Παράλληλα ωστόσο τονίζουν ότι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος θα πρέπει να έχουν επαρκή αιτιολογία, τουλάχιστον όταν λαμβάνονται μέτρα που θίγουν δικαιώματα τα οποία έχουν κατοχυρωθεί από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες.πηγη capital.gr
Bookmark and Share