Συνέχιση της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Συνέχιση της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης

Πτώση της τάξεως του 4,4% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο και η αγορά εκτιμά ότι τα...πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα τους επόμενους μήνες, καθώς η ύφεση και η αύξηση της φορολογίας περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση.
Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008, είχε σημειωθεί μείωση 14,2%.Χωρίς τα καύσιμα, όπως δημοσιευόταν μέχρι το Δεκέμβριο του 2008, σημείωσε μείωση 4,9%, έναντι μείωσης 14,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι μείωσης 1,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Χωρίς τα καύσιμα, ο δείκτης κύκλου εργασιών σημείωσε μείωση 2,7%, έναντι μείωσης 11,7%, που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των πωλήσεων στις επιμέρους κατηγορίες, σημείωσαν πτώση 11,5% σε ένδυση-υπόδηση και πολυκαταστήματα και κατά 10,8% σε έπιπλα-ηλεκτρικά είδη και οικιακό εξοπλισμό.
Πτώση σημείωσαν ακόμα και οι πωλήσεις στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, κατά 2,9%.
Αύξηση σημειώθηκε σε φαρμακευτικά-καλλυντικά (2,7%), καθώς και σε βιβλία-χαρτικά είδη (3,8%).
«Έχουμε συνέχιση της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης με ηπιότερο ρυθμό τον Ιούνιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της μικρής κάμψης των πωλήσεων βασικών καταναλωτικών αγαθών, καθώς και τις αύξησης των πωλήσεων στους κλάδους φαρμακευτικών και καλλυντικών», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Ν.Μαγγίνας.
«Η έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου, συνέτειναν στη βελτίωση της εικόνας των πωλήσεων του Ιουνίου. Τους επόμενους μήνες η αύξηση της φορολογίας αναμένεται να επιδράσει πτωτικά στις λιανικές πωλήσεις, ενώ η τουριστική δραστηριότητα θα αποτελέσει το βασικό αντίβαρο στην αναμενόμενη κάμψη της ζήτησης», προσέθεσε.
Bookmark and Share