"Mission accomplished" στο Ιράκ; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

"Mission accomplished" στο Ιράκ;

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική στιγμή. Επτάμιση χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ο αμερικανικός στρατός απέσυρε κατά τη διάρκεια της νύχτας τις τελευταίες μάχιμες μονάδες από το Ιράκ.

"Το τέλος του πολέμου στο Ιράκ είναι γεγονός", μετέδιδαν χθες το βράδυ αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα επικαλούμενα τους ανταποκριτές τους στην περιοχή. Λίγα λεπτά αργότερα το...υπουργείο Εξωτερικών κήρυσσε και επίσημα το τέλος του πολέμου κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή. Νωρίτερα η τελευταία μάχιμη μονάδα 2.000 ανδρών περνούσε τα σύνορα προς το Κουβέιτ. Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, μόλις πέρασαν τα σύνορα, οι στρατιώτες πήδηξαν από τα τεθωρακισμένα, ύψωσαν την αμερικανική σημαία και συγκεντρώθηκαν για την τελευταία αναμνηστική φωτογραφία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΡ ήταν επιθυμία των στρατιωτών να εγκαταλείψουν το Ιράκ οδικώς - που ήταν και πιο επικίνδυνο - και όχι αεροπορικώς. Πόσο τους άλλαξε ο πόλεμος ο οποίος ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου του 2003 επί προεδρίας Μπους; "Φτάνοντας εδώ νομίζεις ότι έχεις μεγαλώσει ήδη. Και μετά βιώνεις τις αλλαγές που σου επιφυλάσσει ο πόλεμος". Αυτά λέει ένας από τους στρατιώτες που εγκατέλειψαν χθες το Ιράκ.

Νωρίτερα η αποχώρηση

Η αποχώρηση των τελευταίων μάχιμων μονάδων έγινε νωρίτερα από ότι αναμένετο. "Μέχρι την 31η Αυγούστου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί", είχε πει πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ενώπιον βετεράνων: "Αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Ακριβώς όπως το υποσχεθήκαμε".

Με την αποχώρηση ο Μπάρακ Ομπάμα υλοποιεί μια από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις, να τερματίσει δηλαδή άμεσα τον πόλεμο στο Ιράκ. Το "όχι" του στο Ιράκ ήταν άλλωστε και το στοιχείο που τον διαφοροποιούσε από τους πολιτικούς του αντιπάλους στην εξωτερική πολιτική, όχι μόνον έναντι του πρώην προέδρου Μπους αλλά και της εσωκομματικής του αντιπάλου για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Η εμπρόθεσμη αποχώρηση είναι ένα καλό χαρτί στα χέρια του Μπάρακ Ομπάμα ενόψει των επικείμενων εκλογών για το Κογκρέσο:

"Μέχρι το τέλος του χρόνου 90.000 στρατιώτες θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Μπορεί να στέλνω ακόμη πολλούς στο Αφγανιστάν. Αλλά φέρνω ακόμη περισσότερους στα σπίτια τους".

Αυτό είναι άλλωστε το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Μπάρακ Ομπάμα στους Αμερικανούς πολίτες, η πλειονότητα των οποίων, όπως δείχνουν οι σχετικές δημοσκοπήσεις, είναι εναντίον του πολέμου. 56.000 στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα παρέμβουν στη μάχη κατά των εξτρεμιστών όταν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Νέα επιχείρηση, παλιά προβλήματα

Τι αφήνουν πίσω τους οι Αμερικανοί; Με 535 νεκρούς, κυρίως πολίτες, ο τελευταίος μήνας ήταν ο πλέον αιματηρός στην πολύπαθη χώρα τα τελευταία δυο χρόνια. Πέντε μήνες μετά τις εκλογές το Ιράκ συνεχίζει να μοιάζει ακυβέρνητο. Και μόλις αυτή την εβδομάδα ένας καμικάζι παρέσυρε στο θάνατο 50 ανθρώπους. Ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης θα εγκαταλείψει την πολύπαθη χώρα την 1η Δεκεμβρίου του 2011.

Η επιχείρηση "Iraqui Freedom" που ολοκληρώνεται τώρα δίνει τη θέση της στην επιχείρηση "Νέο Ξημέρωμα" όπου οι αμερικανικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτών και σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Το νέο όνομα ωστόσο θυμίζει παλιά προβλήματα: "Νέο ξημέρωμα" είχε βαφτίσει η κυβέρνηση Μπους την επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον της πόλης Φαλούτζα κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες Ιρακινοί πολίτες ενώ χιλιάδες είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους...
(Αναδημοσίευση από τη Ντόιτσε Βέλλε)
Bookmark and Share