Πάνω από 1.500.000 συνδέσεις στοίχισε στις εταιρείες η ταυτοποίηση καρτοκινητών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Πάνω από 1.500.000 συνδέσεις στοίχισε στις εταιρείες η ταυτοποίηση καρτοκινητών

Η «εξυγίανση» των συνδρομητικών βάσεων επιδεινώνει τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών..

Νέα πτώση στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, τη δεύτερη κατά σειρά στο πρώτο εξάμηνο, κατέγραψε πρόσφατη μελέτη της Wireless Ιntelligence στη χώρα μας, καθώς οι...εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν την απενεργοποίηση των μη ταυτοποιημένων πελατών καρτοκινητής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Wireless Ιntelligence, η οποία ανήκει στην παγκόσμια ένωση φορέων κινητής τηλεφωνίας, το σύνολο των συνδέσεων στην Ελλάδα υποχώρησε σε 18,2 εκατ. συνδέσεις στο τρίμηνο, παρουσιάζοντας πτώση 12,5%, που αντιστοιχεί σε 2,6 εκατομμύρια συνδέσεις από την αρχή του έτους, όταν ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 20,8 εκατομμύρια συνδέσεις.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε πάροχος κινητής τηλεφωνίας της χώρας χάνει 400.000- 500.000 χρήστες καρτοκινητής ανά τρίμηνο το 2010, δηλαδή συνολικά 1,5 εκατομμύριο συνδέσεις στο β΄ τρίμηνο του 2010, ως αποτέλεσμα του «ξεκαθαρίσματος» των ανενεργών συνδέσεων.
Οπως επισημαίνει η έρευνα, η «εξυγίανση» των συνδρομητικών βάσεων των εταιρειών έρχεται σε μια στιγμή που ελληνικοί πάροχοι κινητής αντιμετωπίζουν μείωση των εσόδων τους, η οποία οφείλεται σε κανονιστικές πιέσειςκυρίως στα τέλη τερματισμού κινητής- και στις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που εισήγαγε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της χώρας. Η Wireless Ιntelligence αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος στην Ελλάδα, η Wind Ελλάς, θεωρείται ότι είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Πριν από την εκκαθάριση της πελατειακής βάσης εξαιτίας της διαδικασίας ταυτοποίησης, η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα υπολογίστηκε ότι ανέρχεται στο 194% σύμφωνα με στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2009, αλλά έχει ήδη μειωθεί σε 170% το β΄ τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Η κατοχή πολλαπλών SΙΜ καρτών είναι επίσης ένας παράγοντας που θεωρείται ότι ευθύνεται για τη διατήρηση της διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας της χώρας σε... τεχνητά υψηλά επίπεδα.
Προγενέστερη έρευνα μάλιστα διαπίστωσε ότι η πολλαπλή κατοχή SΙΜ είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα, με μέσο όρο 2,1 SΙΜs ανά χρήστη, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο ιδιοκτησίας πολλαπλών SΙΜ καρτών από οποιαδήποτε αγορά.
Εν τω μεταξύ, τα έσοδα και στις τρεις επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνονται. Στο β΄ τρίμηνο ο ηγέτης της αγοράς Cosmote ανέφερε ετήσια μείωση των εσόδων της 11%, ενώ η Vodafone ανακοίνωσε πτώση 14,5% στην Ελλάδα στο τέλος του τελευταίου οικονομικού έτους της (τέλος Μαρτίου). Και οι δύο απέδωσαν τις μειώσεις αυτές στις περικοπές των τελών τερματισμού κινητής, που εισήχθησαν τον Ιανουάριο του 2009. Τότε ξεκίνησε η διαδικασία μείωσης των τελών τερματισμού κινητής, με στόχο τη μείωσή τους κατά μέσο όρο στο 50% κατά την επόμενη διετία (ως τον Ιανουάριο του 2011). Στόχος είναι να μειωθούν στα επίπεδα του 0,0495 ευρώ ανά λεπτό από 0,10 ευρώ ανά λεπτό που ήταν τον Οκτώβριο του 2008. Η Wind Ελλάς, η οποία ανακοίνωσε μείωση των εσόδων της κατά 28%, μαζί με μια πτώση 52% στα ΕΒΙΤDΑ είδε την πελατειακή βάση της να μειώνεται σε 4,2 εκατ. συνδέσεις στο τελευταίο τρίμηνο, από 5,2 εκατομμύρια πριν από ένα χρόνο, καθώς η απόκτηση νέων συνδρομητών και οι πρωτοβουλίες διατήρησης των υπαρχόντων έχουν αποκλιμακωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναφοράς, η πελατειακή βάση της Wind μειώθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση στο β΄ τρίμηνο, παρουσιάζοντας μεγαλύτερες απώλειες από την πτώση 3,2% της Cosmote ή την πτώση 9,3% της Vodafone. Το ΑRΡU της Wind είναι επίσης χαμηλότερο, από ό,τι των δύο ανταγωνιστών της.
Σημειώνεται ότι παρά τις όποιες αναταράξεις στην αγορά, τα μερίδια αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα παρέμειναν σχετικά σταθερά. Η Cosmote αύξησε το μερίδιό της σε 47% το β΄ τρίμηνο από 44% πριν από ένα χρόνο. Το μερίδιο της Wind μειώθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 23% κατά την ίδια περίοδο, ενώ αυτό της Vodafone έχει παραμείνει αμετάβλητο στο 30%.πηγή το Βήμα.
Bookmark and Share